Кметът на Болярово Хр. Христов намерил пирони от древността

NetNews

Пирони от древността е открил кметът на община Болярово Христо Христов, става ясно от публикация на официалната страница на общината. Това е станало при посещение на Христов на Средновековната крепост край село Воден. На обекта се извършват проучвания от студенти от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), провеждащи своята археологическа практика под ръководството на доц. д-р Диана Стоянова и Явор Русев от Регионален исторически музей – Ямбол.

Боляровският кмет се е срещнал с археолозите, които споделили, че са попаднали на останки от стенописи, вероятно от 12 век, и на част от ножица отпреди 900 години. По време на обиколката своят принос към археологията дал и Христо Христов, намирайки пирони от древността. На това място е имало църковен храм с дървен покрив, който се е срутил, с течение на времето гредите са изгнили и са останали пироните, е обяснила произходът на артефактите доц. д-р Стоянова.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Цветозар Томов: Не и редно ЦИК и партиите да влизат в публични диалози

Не смятам за редно ЦИК и партиите да влизат в публични диалози. Това заяви за NOVA говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. По време на среднощното заседание на ЦИК самият той гласува "против" заличаването на Бойко Борисов и кметът на Благоевград Илко Стоянов от списъците с избрани за народни […]