Кои кандидати в Ямбол получиха най-много преференции

NetNews

И на тези избори се наблюдават любопитни резултати при преференциалния вот. Най-отчетливо вътрешна битка се наблюдава при листата на „БСП за България” и „Демократична България – обединение”. В ГЕРБ този път е надделяла партийната дисциплина и няма значими размествания след отдадени предпочитания за един или друг кандидат. Дори и да не доведат до реални размествания обаче, преференциите винаги са показател за влиянието, което съответен кандидат има в дадена листа.

В БСП, вече на поредни избори, се наблюдава титанична надпревара между участващите в листата. Двама от кандидатите получават значително повече преференции дори и от водача Кристиан Вигенин. Това обаче не променя неговата първа позиция, защото по закон водачите получават автоматично гласовете и на хората, които не са ползвали преференции.  Така, Кристиан Вигенин, макар да има само 868 преференциални гласа – значително по-малко от втория и третия в листата, все пак остава непоклатим от първото място.

В кампанията на червените този път се наблюдаваше отчетливо лансиране на поставения под номер 2 – д-р Райно Георгиев. Изненадващо обаче той получава по-малко преференции от номер 3 – Владимир Стоев. Съответно двамата имат: 1 193 гласа за Райно Георгиев и 1 218 за Владимир Стоев. Това означава, че ако по някаква причина Кристиан Вигенин напусне парламента, на негово място ще влезе именно третият кандидат – Владимир Стоев.

На преходните избори подобна „драма” отново бе факт в БСП – тогава дори двама души изпреварваха поставения пак на 2-ро място медик от Спешния център. Това бяха Нина Терзиева – зам.-кмет на Болярово и Георги Чалъков, понастоящем областен управител.

При победителя на тези избори – „Има такъв народ” няма никаква интрига в това отношение. Водачът Златомира Карагеоргиева Мострова е с най-много събрани предпочитания – 1340, което е и най-високият резултат от преференциален вот изобщо в областта.

Без изненади на тези избори е и при ГЕРБ-СДС. Водачът Димитър Иванов е 1069 преференциални гласа. Далеч  зад него остават третият Атанас Христов с 595 гласа и вторият – Станислав Говедаров, събрал 447 гласа. Резултатите и на двамата не надхвърлят заветните 7 процента, които могат да пренаредят листата. Любопитен нюанс на тези избори, за разлика от априлските, е, че кметът на Ямбол Валентин Ревански не заяви официална подкрепа нито за Говедаров, нито за листата на ГЕРБ-СДС като цяло.

Резултатите на „Демократична България” обаче изненадват с предпочитанията, дадени за конкретни хора. Най-много преференции там е получил третият в листата Николай Чистов – 561, следван от Веселка Христамян (под номер 2)с 390. Всъщност и двамата имат повече преференции от водача Веселин Калановски. Така или иначе обаче, „Демократична България” остана без народен представител от Ямбол.

В листата на „Изправи се! Мутри вън!” безспорен водач и по преференции е Станчо Ставрев – с 520 гласа конкретно в негова подкрепа, следван от втория – Петър Личев, събрал 181 преференции.

Движението за права и свободи, което получи изненадващ подарък – депутатско място в Ямбол е без интрига по отношение подредбата в листата.

Използването на преференции е сред инструментите на част от партиите, за да мобилизират повече избиратели в своя подкрепа. Разчита се на това вътрешната конкуренция да доведе до  по-добър резултат на съответната листа като цяло. Често обаче крайният резултат води до вътрешнопартийни дрязги.

Припомняме, че за да се получи вътрешно разместване в листите, като не се взема под внимание водаческото място, на един депутат от по-задни позиции са му нужни над 7 % от получените за съответната партия гласове, за да измести втория, например.

Ето как следва да се четат представените по-горе резултати на всяка от формациите:

Потъмнените кандидати минават преференциалния праг – процентът отразява съотношението на получените преференции към действителните гласове на съответната партия/коалиция в изборния район.
*- в скобите са предпочитанията (преференциите) от полето „без“, които са зачетени за първия кандидат в кандидатската листа.
**- процентът в скоби отразява съотношението на получените преференции за съответния кандидат + преференциите от полето „без“, към действителните гласове на съответната партия/коалиция в изборния район.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Караянчева изплака: Системата ”Хеър-Ниймайер” ми открадна мандата в Кърджали

Избирателната система ”Хеър-Ниймайер” е откраднала депутатското място от Кърджали, въпреки че ГЕРБ е с по-големия остатък. Това проплака по БНР бившият председател на Народното събрание и водач на листата на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева В Кърджали ДПС получава четири депутатски места, а петото е за „Има такъв народ“. Източник […]