Компостиращата инсталация на Ямбол била наполовина готова

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Към момента са изпълнени почти половината от строително-монтажните работи на компостираща инсталация за разделно събирание на зелени и биоразградими отпадъци на Община Ямбол. Това обявиха от общината на пресконференция, състояла се на 28 април. В ход е и осъществяването на доставката на оборудването, съоръженията и обзавеждането за инсталацията. Част от нея е сметоизвозващ камион с капацитет 7 куб. м. и 108 бр. контейнери за разделно събиране, които ще се поставят в различни райони на града в близост до паркове и градини, зелени площи и др. Представена бе и схемата за разположение на контейнерите за зелените отпадъци в град Ямбол.

Съоръженията и довеждащата инфраструктура се изграждат на терен в близост до площадката на Регионалното депо край с. Хаджидимитрово, с обща площ от 8 000 кв.м., и с предвиден капацитет 2400 тона/годишно. Инсталацията ще приема и обработва разделно събрани зелени и дървесни отпадъци.

Проектът е финансиран от Европейските структурни и инвестиционни фондове на Европейския Съюз. Общият размер на инвестицията е 3,6 млн. лв.

Проектът ще допринесе за минимизиране, сортиране и рециклиране на отпадъците и подобряването на качеството на околната среда по отношение на компонент отпадъци. Основната цел на проекта е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци. С това ще се подкрепи идеята Ямбол да стане  по-чист и красив град.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Петър Рачков влиза в затвора

Окръжният съд в Бургас одобри постигнато споразумение между Окръжна прокуратура – Бургас, брата на известния комик Димитър Рачков –Петър и неговия защитник. На подсъдимият беце наложено наказание от 1 година и 3 месеца "лишаване от свобода" при първоначален "строг" режим на изтърпяване и глоба в размер на 5 000 лв. […]