Кристиан Вигенин, водач на листата на „БСП за България“: Ще извадим България от безвремието и ще я поставим на пътя на устойчивото развитие и прогреса

NetNews

Коии са основните въпроси, свързани с Ямболска област, които поставяхте като представител на опозицията в парламента? Кои ямболски каузи подкрепихте?

Използвал съм максимално всички възможности, с които съм разполагал като народен представител – само въпросите и питанията към министрите са близо 100. Бих отличил няколко теми, които засягат много хора – епидемията от чума по дребните преживни животни и битката, която водим в продължение на години срещу произвола и безхаберието на властта; ограниченият достъп до мобилни услуги в различни райони на областта; свързаните и с това проблеми около дистанционното обучение на учениците; протестите срещу Закона за социалните услуги и усилията за отлагане на влизането му в сила и за промени в съдържанието му; поставянето в парламента на проблемите на пчеларите; нередностите около Регионалното депо за твърди битови отпадъци, нарушеното водоснабдяване на населени места в областта, съпротивата срещу планираните проучвания за златодобив в пограничния район и т.н.

През всички години от мандата осигурявах годишни стипендии за високи постижения в образованието на студенти от община „Тунджа“.

В лично качество миналата година направих дарения за болниците в областта, заедно с местните социалисти раздадохме хранителни пакети за най-засегнатите възрастни жители.

Бил съм при хората, винаги на страната на хората и вярвам, че те го оценяват. В същото време си давам сметка, че когато си в опозиция, можеш да даваш публичност на проблемите и да притискаш властта, но нямаш инструменти да прилагаш политика. Много бих искал този път гражданите да ни се доверят и да ни дадат възможността не само да поставяме, но и да решаваме проблемите.

Основният опонент на „БСП за България“ изтъква в кампанията си направеното. Как ще коментирате този подход на агитация с държавен ресурс?

Нормално е когато си на власт, в края на мандата да се отчетеш за направеното и да поискаш ново доверие. Обаче е страшно неубедително след 11 години и 4-5 поредни избори, в които си обещавал нова болница и никога не си я направил, да се рекламираш с първа копка в последния месец на управлението си и да ползваш призрачната държавна сграда за фон на предизборен клип, в противоречие със закона. Или да бавиш въвеждането в експлоатация на пречиствателната станция, за да можеш да го направиш официално насред кампанията. Или да планираш изграждането на кръговото на изхода на Ямбол, за да стане готово точно за изборите. Или пък след като не си правил нищо за Ямбол в продължение на години, с няколко държавни милиона и с второ място в листата да искаш да спечелиш избирателите на уж независимия кмет Ревански. Не го приемам. И не вярвам ямболлии да се вържат. Но същото го виждаме в цялата страна – всички министри на ГЕРБ са водачи на листи, сутрин са министри и медиите ги отразяват широко като такива, следобед са кандидат-депутати. А премиерът обикаля, раздава и обещава. Бил съм наблюдател в избори в много страни, но такава мащабна злоупотреба с обществен ресурс не съм срещал.

В тази кампания в Ямболска област сякаш всички са не срещу управляващите от ГЕРБ, а срещу БСП. Вие ли сте най-голямата заплаха за останалите партии и коалиции?

БСП е единствената партия, която може да отстрани ГЕРБ от властта. Ние сме единствените, които съзнателно избрахме да не бъдем част от развращаващия политиката модел и заявихме намерението си да го променим изцяло. Статуквото е уплашено и ни атакува – и директно, и през партии, които уж заявяват себе си като алтернатива. Този филм го гледаме вече няколко пъти – в кампанията са срещу ГЕРБ, а после в парламента влизат в явна или скрита коалиция с ГЕРБ. Но в неделя решават гражданите и вярвам, че ще оценят нашата последователност и няма да се подведат.

Какво отличава предизборната програма на „БСП за България“ от останалите политически сили? Какво различно предлагате?

– Нашата програма е подготвяна в продължение на години, по нея работиха десетки експерти, обсъдена е широко с гражданите и е представена в сегашния й вид много преди кампанията. Никоя друга партия не предложи цялостна визия за развитието на България, повечето се ограничиха с по няколко нахвърляни числа и обещания, при това колкото по-далеч от 4-те процента е партията, толкова по-нереалистични и гръмки са тези числа и обещания. Най-учудващ за мен е фактът, че управляващата партия представи набързо платформата си едва в средата на кампанията, сякаш самите те се срамуват от нея или си дават сметка, че няма да им се наложи да я реализират.

Различна е философията ни – в центъра на всяка политика са поставени нуждите и интересът на гражданите, затова и основното послание на БСП в изборите е „С грижа за хората“. Сериозни реформи в здравеопазването, с разбирането, че здравето не е стока; силна социална политика и мерки срещу демографската катастрофа; образование, което създава подготвени кадри и възпитава в патриотизъм; подкрепа за малкия и средния бизнес; нов подход в земеделието и животновъдството и т. н., няма как да изброя всичко, което планираме да променим. Ще извадим България от безвремието и ще я поставим на пътя на устойчивото развитие и прогреса.

Като че ли на тези избори заради здравната криза външната политика остава на по-заден план. Какви грешки бяха допуснати през изминалите 4 г. във външната политика?

Както във всяка друга сфера на управление в последните 4 години, външната политика страдаше от липса на амбиция, на приоритети и последователност в отстояването на българския интерес, който така и не бе формулиран ясно по нито един въпрос. Българското председателство на Съвета на ЕС донякъде прикри тази инерционност, но след това попаднахме в безвремие, което продължава и днес. Номерата на Борисов се изчерпаха, той омръзна на партньорите, а стана и все по-трудно да представя незабележимото си присъствие на големите форуми като нещо значимо пред българската публика.

България продължава да е извън Шенген, мониторинговият механизъм формално не бе премахнат, констатациите на ЕК по проблемите, свързани с правовата държава и върховенството на закона, са сериозни, а протестите от лятото на 2020 г. получиха европейска подкрепа с резолюцията на ЕП, като за нея гласуваха дори съпартийци на ГЕРБ от ЕНП. Тази европейска делегитимация на властта се отразява негативно на България и е една от причините да останем сами и под натиск във връзка с позицията за започването на преговорите на РС Македония за членство в ЕС.

Отношенията с Русия останаха на много ниско равнище, на практика замразени, за което допринесоха и демонстративно антируските действия на властта, недостатъчно обосновани и аргументирани. Последното посещение на руски външен министър в София бе чак през 2014 г., когато външен министър бях аз. Това е недопустимо.

Какви са вижданията на „БСП за България“ в тази сфера?

Проблемите са дълбоки и трябва да се решават системно. Едно правителство на БСП би трябвало да прегледа и актуализира целия процес на изработване на външнополитически позиции, като ангажира в много по-голяма степен отговорните институции и особено Народното събрание. Не може външнополитически решения да се взимат според настроенията на един човек, според краткосрочни ползи или вреди за имиджа му, според неговите лични и групови зависимости.

Ние ще работим за разширяване на сътрудничеството на Балканите с акцент върху изграждането на свързващата инфраструктура, за намаляване на военното противопоставяне в Черноморския регион, за диалог и нормализиране на отношенията с Русия, за активно участие на България в развитието на Европейския съюз. Ще поставим за обсъждане нова Стратегия за външната политика на България.

Държа да отбележа, че имаме намерение да предложим нова политика към българите, живеещи в чужбина, която да насърчи тяхното участие и принос в развитието на страната. Тя трябва да даде перспектива и ясни цели за съхраняване на българското етнокултурно пространство зад граница; разпространението на българската култура, съхраняването на българския дух и традиции; акцент в образователната сфера и обучението по български език в чужбина; гарантиране на правата на българите в чужбина, в това число на социалните и трудовите им права; усъвършенстване на административните и консулските услуги.

Как премина кампанията, какви регионални приоритети си поставя листата на „БСП за България“?

Ние направихме една много активна кампания в Ямболска област. Въпреки ограниченията намерихме начин да се срещнем с хиляди. Това беше една кампания, в която не просто споделяхме нашите идеи, а успяхме да чуем хората.  От срещите имаме един доста дълъг списък с проблеми, искания, предложения и идеи, които ще бъдат нашата основа за работа, първи неща, които трябва да направим, след като спечелим изборите.

Що се отнася за регионалните ни приоритети всеки от листата е поел личен ангажимент в сферата на професионалната си компетентност. Има конкретни проблеми в Ямболска област, които планираме да решим в рамките на следващия мандат. Един от тях е довършването на новия болничен комплекс, не само като сграда, но и с модерно оборудване и изнесено обучение на специалисти по здравни грижи, каквито липсват в най-голяма степен в ямболската болница. С програмата „Странджа – Сакар“ ще осигурим инвестиции и ще подпомогнем развитието на граничния район. С държавна подкрепа и създаването на специален фонд ще подпомогнем общините за ремонт на водопроводната мрежа в по-малките населени места, на уличната мрежа, чрез осигуряване на субсидии на общините ще подобрим транспортната свързаност. Ще подобрим и връзката между бизнеса и образованието, за да излизат младите хора подготвени, а бизнесът да получава необходимите му кадри. Ще съдействаме за привличане на инвестиции и осигуряване на по-добре платени работни места. Ще подпомогнем развитието на Ямболска област, за да има тя по-добри перспективи.

Защо да гласуват с номер 4 в бюлетината за „БСП за България“ хората?

Нека хората не се страхуват, а да упражнят своето право на глас. Важно е да  проявим един ден смелост и решителност, за да можем да живеем след това 4 години достойно. Да гарантираме на нас и на нашите деца по-добро бъдеще. Ние от „БСП за България“ имаме цялостна визия за развитието на страната, имаме експертния потенциал и волята да управляваме честно и компетентно в интерес на хората и с грижа за хората!

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Утре сдружение БОЕЦ ще публикува скандален запис

"С Бойко съм добре. Близък съм с Шиши. Той не дава предсрочни избори"! Аудиозапис на разговор между известен "банкер" и небезивестен "бизнесмен". За Бойко, за Шиши, за едни милиард и половина, за вили и офшорки…". Това анонсират от гражданско сдружение БОЕЦ на своята фейсбук страница. Те обещават утре да публикуват […]