Матурата по професия да стане задължителна, искат от МОН

NetNews

Всички дванадесетокласници, които изучават професия, от следващата година, ще положат втори задължителен държавен изпит по теория за придобиване на професионална квалификация. Досега те можеха да избират дали да се явят на втора матура по общообразователен предмет или по професия.

Това предвижда проект на заповед за провеждане на държавните зрелостни изпити (ДЗИ) през учебната 2021-2022 година, който е публикуван за обществено обсъждане, съобщават от образователното министерство.

Задължителният ДЗИ по български език и литература е планиран за 18 май 2022 г., а вторият задължителен ДЗИ – за 20 май 2022 г. Учениците могат да се явят на допълнителна матура по предмет по избор в дните от 26 май до 3 юни 2022 г.

Изпитът от националното външно оценяване в края на IV клас по български език и литература е насрочен за 26 май 2022 г., а този по математика – за 27 май 2022 г. И двата дни ще са учебни. Директорите могат да променят седмичното разписание, за да организират изпитите.

Оценяването по български език и литература и по математика в края на VII клас и в края на X клас е съответно на 14 юни и на 16 юни 2022 г.

Изпитите по желание по чужди езици и за оценяване на дигиталните умения в X клас ще са непосредствено след тях в учебни дни.

В момента тече период по събиране на становища по направените предложения.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Красимир Каракачанов: Христо Иванов да бъде така добър да замълчи за Македония

Христо Иванов да бъде така добър да замълчи за Македония. Това, което той защити днес от трибуната на НС, е чужд, не национален интерес! Това послание отправи към лидера на ДБ Христо Иванов председателят на ВМРО и бивш вицеприемиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Повод за острата му реакция […]