На 10 юли 1856 се е родил Никола Тесла – геният на електричеството

NetNews

На днешната дата, 10 юли, в село Смилян в Австро-Унгария, днешна Хърватия, се е родил Никола Тесла – човекът, който според някои ни повече, ни по-малко „изобретява XX век“ и е „светията-покровител“ на съвременното електричество.

Няма друга личност в историята на науката като Никола Тесла, която така да е завладяла въображението на своите съвременници, че и до днес е едва ли не митологичен герой.

Той без съмнение е един от пионерите в историята на електромагнитната технология. Като изобретател е бил много плодовит, с около 300 патента в поне 26 страни. Също толкова забележителен е бил и като личност – ексцентричен, притежаващ изключителна памет и причудливи навици.

Тези негови качества го правят любимец на поклонниците на теориите на конспирацията и на алтернативните научни хипотези. Много хора са убедени, че Никола Тесла е изобретил едва ли не почти всичко, а в епохата на интернет все повече сайтове с фалшиви истории раздухват Тесла манията и трупат многобройни митове .

Открил е променливия ток, безжичното предаване на енергия, за първи път е разработил принципите на дистанционното управление, основата на лечението с високочестотен ток, конструирал е трансформатора и първият електрически часовник и много още неща – има повече от триста патента за изобретения в различни страни. Той е изобретил радиото преди Маркони и Попов, получил е трифазен ток преди Доливо-Доброволски. Цялата съвременна електроенергетика би била невъзможна без неговите открития.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ремонт създава проблем с водоснабдяването на Ямбол

Продължава реконструкцията на част от водопроводната мрежа на Ямбол, предаде БНР. От ВиК дружеството в града предупреждават, че е възможно спиране на водата и ниско налягане по високите етажи. Смущения във водоподаването има и сега в някои от крайните квартали, но прекъсванията са за кратко време, посочи управителят наВиКв Ямбол […]