Нов проблем с легитимното управление на Ямболската болница заради мораториума на НС

NetNews

Шест болници мeже да останат без диpеĸтоpи, заради мораториума, който Народното събрание наложи на правителството и така спря конкурсите за управителни органи на лечебните заведения. Това става ясно от публикация на „24 часа“. Изданието дава за пример ситуацията в Ямболската областна болница „Св. Пантелеймон“. Там конкурс вече се проведе, но е бил неуспешен, пише медията. Причината – един от кандидатите, управлявал болницата от 2009 до 2020 г. получава оценка под 4.50 за стратегията за управление, а това е минималната оценка за допускане до събеседването. Другият пък – д-р Димитър Рунков, който заема мястото му след него и е водач на листата на ГЕРБ в града, представя работа, която комисията не одобрява, затова конкурсът е прекратен.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!


Припомняме, че на 7 април здравното министерство обяви нов конкурс за избор на членове на Съвета на директорите на МБАЛ „Св. Пантелеймон“-Ямбол“ АД. Бързането в последния момент за подобни назначения стана тема на обширно разследване на в. „Капитал”. „Случващото се настина буди асоциации с „окопаване“ на ГЕРБ във властта”, коментира изданието, като дава редица примери, сред тях – и областната болница в Ямбол:


„Въпреки почти сигурното преизбиране на повечето досегашни директори, в конкурсите има и един случай на действащ директор, който не успява да се класира, въпреки цялостното желание на здравното министерство.
Това е водачът на листата на ГЕРБ в Ямбол д-р Димитър Рунков, който управлява болницата от началото на миналата година без да се е явявал на конкурс и в нарушение на закона. Той беше назначен първо като прокурист, а от средата на годината и като изпълнителен директор на клиниката. Причината е, че скоро се предвижда да започне строеж на нова болница.
Ямболската болница беше една от най-добре управляваните болници, въпреки че е разположена в множество сгради от миналия век. На сегашния конкурс заедно с Рунков се явява и управлявалият болницата 10 години от 2010 до 2020 г. д-р Панайот Диманов. Една от точките в конкурса е стратегия за управление на болницата. На нея д-р Диманов получава оценка под 4.50, въпреки че целият град е наясно със способностите му. Д-р Рунков пък представя такава работа, че комисията не я одобрява и прекратява конкурса, тъй като няма участник, който да продължи на следващ етап. Така неиздържалият конкурса д-р Рунков продължава да управлява болницата и има вероятност да стане народен представител.”


Д-р Рунков бе избран за народен представител, но се отказа от мандата си в полза на втория в листата – Станислав Говедаров, човек на кмета Валентин Ревански. И към момента медикът управлява болницата без да е издържал задължителния за тази цел конкурс. А в създалата се ситуация остава неясно дали и кога Ямболската областна болница ще има легитимно управление.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Сключен е договор за ремонт и модернизация на Регионалния исторически музей в Ямбол

Община Ямбол сключи договор за безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на проект „Ремонт и модернизация на Регионален исторически музей“ – гр. Ямбол“, информират от общината. Проектът обхваща ремонт и модернизация на „Регионален исторически музей“ – гр. Ямбол, намиращ се на ул. „Бяло море” № 2 в централната зона на град […]