Отрицателният прираст в Ямболско продължава, община Болярово е най-близо до критичната граница

NetNews

Силно негативни данни за коефициента на естествен прираст по общини отчитат от Института по пазарна икономика, базирайки се на данни от НСИ. Коефициентът на естествен прираст на населението се измерва в промили (на 1 000 души) и показва промяната на броя на населението в следствие на разликата в броя на новородените и починалите в рамките на съответната община.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Най-тежко е положението в общини, в които естественият прираст е паднал под 30 промила. Те вече са 10 на брой, което означава че населението им се свива много бързо. Най-близо до тази граница в Ямболска област е община Болярово, която съгласно данните от 2019 г. е с – 24.1 промила. Следва я община „Тунджа” с – 17.5 промила. Общините Елхово и Стралджа са съответно с – 14.9 и – 10.8 промила. Очаквано, „най-добре” изглежда положението в град Ямбол, където стойностите са – 3.5 промила.

В областта, както и като цяло в страната обаче негативните демографски процеси продължават, като почти всички общини имат отрицателен коефициент на естествен прираст. Дори най-големите общини – като София-град, Пловдив и Варна, губят население поради естествените демографски процеси. Единствените общини с положителен коефициент на естествен прираст през 2019 г. са Руен, Твърдица, Сърница и Кайнарджа.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Боряна Димитрова, "Алфа рисърч": Протестният вот се разпилява

Не всичко е предрешено, заяви в интервю за БГНЕС социологът от „Алфа рисърч“ Боряна Димитрова по темата с предстоящите парламентарни избори. „ГЕРБ продължава да води пред БСП. За третото място има сериозна конкуренция между партията на Слави Трифонов, имаща широка периферия и възможност за мобилизация, но много по-несигурен вот, срещу […]