Поглед в миналото: 1.50 лв. струва преглед и проверка на автомобил в ямболския сервиз „Диана” през 70-те

NetNews

1.50 лв. е била цената за извършване на преглед и проверка на лек автомобил в ямболския Автосервиз „Диана”. Това става ясно от документи, публикувани от Държавен архив – Ямбол. Тарифата е по нормативи от 1973 година. Тя е упомената в общи правила, съдържащи задълженията на приемчика-контрольор и клиента при предоставяне на авторемонтни услуги.

„Уважаеми клиенти,

Ръководството ни Ви приветствува с ДОБРЕ ДОШЛИ в АВТОСЕРВИЗ „ДИАНА”!

Ние сме уверени, че с наличните модерни машини и съоръжения, с които е оборудван сервиза, а така също и от културното обслужване на изпълнителите, Вие ще останете доволен от извършената услуга”, се казва в документа.

В него е записано, че приемчик-контрольорът е доверено лице на клиента,  длъжен е да го посрещне внимателно и вежливо да изслуша обясненията по забелязаните дефекти на автомобила. След това е длъжен да постави превозното средство на подходящо съоръжение, позволяващо да се извърши оглед на техническото състояние на следните възли и агрегати:щангите на кормилното управление, шарнирните съединения от окачването на автомобилните колела; течове на масло от уплътненията на двигателя, скоростната кутия, заден мост и спирачни съединения, свободен ход на педала на съединителя, свободен ход на спирачния педал, външен оглед на автомобила, принадлежностите, с които се предава (без личните вещи) за ремонт и показанията на бензиномера и километро-показателя.

За този преглед и проверка, извършени на приемателно предавателния пункт, клиентът е длъжен да заплати 1.50 лв., на основание писмо от 16.08.73 г. Освен това той трябва да представи автомобила си измит и в състояние да се постави на съответното повдигателно съоръжение или канал, да присъства при прегледа на техническото състояние, да се запознае с установените дефекти и да даде съгласие за отстраняването им, като подпише всички екземпляри от поръчката.

Автосервиз „Диана” е емблематичен за Ямбол, в годините на социализма, ако не единственото, то бе основното място за ремонт на автомобили. Интересно е колко от сегашните многобройни сервизи спазват правила, подобни на тия отпреди половин век.

Източник: Държавен архив – Ямбол

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Който не е ял попарата на Иван Костов ...

Който не е ял попарата на първите десет години от прехода прилича на зелен до глупост младенец. Може да му се разправят медени приказки, ще вярва и още как. Точно на това разчита Иван Костов, някогашен премиер от Обединените демократични сили. Днес са препечатали неговото 20 минутно дуднене в национален […]