Празнуваме Петровден

NetNews

На днешния ден – 29.06, църквата чества паметта на двамата Христови апостоли – Петър и Павел, ревностни разпространители на християнството, преминали през много страдания и гонения и наречени „първовърховни престолници и вселенски учители“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Петровден е един от най-почитаните летни празници от българския народ. Според традициите на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. Принася се жертвено животно в чест на светеца – обикновено се коли „петровско пиле„. В черквата се носят петровски хлябове, колак и ябълки-петровки. Те се освещават и се раздават на роднини и съседи.

На Петровден имен ден празнуват хората с имена: Камен, Камена, Кремена, Павел, Павлин, Павлина, Патриция, Петрана, Петър, Преслава, Павлета, Панайот, Петя, Петьо, Петранка и други производни имена.

Според народните представи, Свети Петър е добродушен старец, който е облечен в бели дрехи. На него се паднала голямата отговорност да съхранява ключовете за рая при подялбата на света между светците.

И докато Св. Петър позволявал на земеделците да работят на полето, Св. Павел не разрешавал да се извършва никаква земеделска дейност и бил готов да изпрати огън от небето, за да накаже всеки, дръзнал да наруши категоричната му забрана. Затова на Павловден, за да не пламнат снопите, освен че не се работи, не трябва да се пали огън в огнището или пък да се пече хляб.

Oбрeдитe и ритуaлитe, кoитo ca ce зaпaзили и дo днec, ce извършвaт зa прeдпaзвaнe oт пoжaри, грaдушки и гръмoтeвици.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Локомотив Пловдив започна преговори с перуански национал

Локомотив Пловдив е в напреднали преговори с перуанския Университарио за нападателя Алекс Варела, научи dsport. Трансферът на 25-годишния футболист се очаква да бъде финализиран в близките дни. Нападателят в момента е част от националния отбор на Перу на турнира Копа Америка. На този етап Варела взе участие в два от […]