Прецедент: ОбС – Ямбол отхвърли предложението на кмета Ревански обектите от общинския заем за 9 млн. лева да се включат в бюджета

NetNews

На извънредна сесия вчера, ОбС – Ямбол отхвърли предложението на кмета Валентин Ревански обектите от общинския заем за 9 млн. лева да се включат в бюджета на общината. Сесията бе свикана в 17.30 часа при липса на всякаква публичност. При стартирането дори имаше проблем с онлайн излъчването ѝ, като в залата се чуха конспиративни теории, че това е направено умишлено, тъй като връзката се осъществява от кметската фирма „Оптинет“. Единствената точка в дневния ред бе включване на обектите, които ще се финансират от общински заем за близо 9 000 000 в бюджета на общината за настоящата 2021 г. Предложението бе внесено от кмета Валентин Ревански с мотив „стартиране реализирането на проектите и започване на фактическото им изпълнение”.


Намерението на ръководството на общината да тегли дългосрочен заем е тема на дебати вече месеци наред. Споровете са най-вече относно уличното осветление, след като стана ясно, че общината може да ползва европейско финансиране като безвъзмездна помощ и безлихвен кредит вместо предложения от кмета заем. Други спорни момента са дали това са най-належащите за ремонт обекти, защо не е направено допитване до гражданите за тях, дългият срок за погасяване – до 2036 г., както и изобщо целесъобразността от ползването на такъв финансов инструмент.


Припомняме, че преди около месец ОбС прие предложението на кмета за поемане на кредита с гласовете на съветниците от „Пряка демокрация” и групата на ГЕРБ. На 23 юни е подписан договорът с финансиращата организация за предоставяне на 9-те милиона лева, обяви на вчерашната сесия зам.-кметът Михаил Керемедчиев. За да се пристъпи към реалното им изпълнение обаче е необходимо обектите да са включени в бюджета на общината, която бе и целта на заседанието на общинския съвет. Това не се случи, което означава, че на практика ОбС блокира изпълнението на собственото си решение.


Как се стигна до отхвърляне на предложението?


В началото на заседанието групата на съветниците от Българска нова демокрация излезе с декларация, в която казват, че с внесеното на извънаредната сесия предложение Община Ямбол окончателно се отказва да вземе 50 % безвъзмездна финансова помощ от ЕС, а останалите 50 % като безлихвен заем за уличното осветление. За него има възможност за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, с крайни получатели на помощта общините на Република България.

„Подкрепяме всяка инициатива за подобряване на живота в града, но не искаме това да става за сметка на грешни управленски решения, предизборно, прибързано, и в ущърб на всички ни“, се казва още в декларацията. Според съветниците от БНД, в предложението на кмета изчерпателно са изброени само 19 участъка от всичките 100 броя участъци, предвидени в проекта, изработен през 2017 година и включващ осветлението на целия град. Това покрива една малка част от територията на града, като се предвиждат 4 милиона лева, докато предното ръководство на общината е предвиждало 8 400 000 хиляди лева за всичките 100 участъка покриващи на 100% територията на целия град.

Според съветниците, предложението на кмета Ревански целѝ окончателното узаконяването на една явна манипулация и може би злоупотреба с парите на ямболии. От групата декларираха, че при положително гласуване на предложеното ще инициират подписка за отмяната му, както и за отмяна на гласуваното на 31.05.2021 год. решение за поемане на дългосрочен дълг.


В общи линии дебати по темата нямаше. Единствените изказвания бяха направени от Георги Миланов от ГЕРБ и от Антон Шиков от „Пряка демокрация“. Миланов припомни, че е имало финансов механизъм за уличното осветление, по който са одобрени редица общини. Поради интереса към него и значимостта на проблема, такъв ресурс е заложен и в Плана за възстановяване. „Мислете с джоба си, все едно, че парите са ваши. Как бихте гласували, ако има възможност за ползване не на собствени средства, а на европейско финансиране“, призова той. Според Шиков осветлението на Ямбол е сред най-наболелите проблеми и кредитът е необходим за неотложното му решаване, без да се чакат възможности за финансиране по евентуални програми.


В крайна сметка „за“ гласовете бяха 15, „против“ 5, „въздържали се“ 10. Така, поради липсата на мнозинство, предложението на кмета не бе прието, с което казусът за общинския дълг навлиза в нова фаза с неизвестен резултат.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Израел изпраща 700 000 ваксини на Южна Корея

Израел се е съгласил да предостави около 700 000 дози ваксини с изтичащ срок на Южна Корея. Това е съобщил израелският премиер Нафтали Бенет, предаде в. "Аарец", цитиран от Ройтерс. Доставката на дозите от препарата на "Пфайзер/Бионтех" ще започне по-късно този месец. Като част от сделката Израел ще получи през […]