Пъстър празник в Генерал Инзово

NetNews

В продължение на два дни паркът на село Генерал Инзово отново се превърна в пъстра палитра на тунджанското многообразие от традиции, фолклор, носии, обичаи, характерни ястия, занаяти и производства.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Този път поводът беше провеждането на Панаир на местните занаяти, традиции, продукти и свързаните с тях производства, който е част от проект “Традиции и иновации за промотиране на местна идентичност” на МИГ “Тунджа” и МИГ “Котел, Сунгурларе, Върбица”.

Общо 24 села от община „Тунджа“ се включиха в събитието и създадоха истинския тунджански колорит, демонстрирайки своите носии, подредба, обичаи и трапези.

Допълнителна атмосфера създаваха и специално изградените по проекта къщички в парка на селото, които са реплика на старата акбунарска къща. В тях беше показана уредбата на дома на селата Генерал Инзово и Дражево, а останалите бяха предвидени за представители на художествени занаяти.

Част от празника бяха и щандове на местни производители, които представиха свои продукти, изложени бяха и изделия от художествени занаяти.  

За децата също имаше забавления – те можеха да тъкат на малък вертикален стан под ръководството на Радостина Колева.

„Радостен съм, че отново сме заедно, че отново сме отворили душите си за празника след изпитанията и изолацията, които ни наложи пандемията. Убеден съм, че здравият ни и устойчив тунджански дух, който черпи мощ най-вече от традициите и от родното, ни помогна да се справим и ни дава сили отново да търсим радостта и красотата на живота“, каза в приветствието си към участниците в празника кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев.

Панаирът на местните занаяти беше съпътстван и от богата фолклорна програма, в която взеха участие певчески и танцови групи и индивидуални изпълнители от тунджанските села и гостуваща група от с. Тича, община Котел.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ЦСКА срещу поляци или хървати в Лигата на конференциите

ЦСКА ще играе срещу триумфиралия от двойката между Погон Шчечин или Осиек в третия рунд на Лигата на конференциите, ако „червените” стигнат до този етап. Това отреди тегленият в Нион жребий. Интересен факт е, че през 2019-а година ЦСКА отстрани Осиек след дузпи във втория квалификационен кръг от Лига Европа, […]