Раздумки и седянки в селата Роза и Генерал Инзово

NetNews

Особеностите на социалния живот и общуването в миналото бяха във фокуса на две инициативи в тунджанските села  Роза и Генерал Инзово.      

В сградата на Народно читалище „Светлина-1929“, с. Роза се проведе събитието „На Раздумка в Гюлемяново“. В него участваха възрастни хора от пенсионерския клуб на селото „Росна китка”, и певческа група „Тракийски напеви” при клуба на пенсионера от с. Генерал Инзово. Участниците  представиха хумористична сценка и песни, специално разучени за събитието.

В „Старата Акбунарска къща“ пък в с. Генерал Инзово се проведе и инициативата „Попрелки“, в която взеха участие певческа група „РетроАкбунарки“ при НЧ „Н.Й.Вапцаров-1926“ и дамите от пенсионерския клуб в с. Дражево.

Попрелките е тип седянка, в която участват възрастни жени и млади моми, събрали се да поработят заедно. И докато тъкат, предат, плетат и чепкат вълна, майките на незадомените ергени виждат колко са трудолюбиви, сръчни и скопосни момите, и си набелязват снаха.

Наред с работата, седянката премина в смях, закачки и песни и завърши с хоро. Двете събития са част от проекта „Социална платформа „Тунджа“– възможности за активно включване в малките населени места от селски тип“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Акрапович коментира триумфа на ЦСКА в Купата на България

Бившият треньор на ЦСКA Бруно Акрапович коментира спечелената Купа на България от "армейците", като обяви, че е безкрайно щастлив от триумфа на "червените". Босненецът поясни и как се е стигнало до идването на Бисмарк Чарлс в тима. "Виждаше се, че нито Арда, нито ЦСКА искаше да направи грешка, защото бяха […]