Седмокласниците от Ямбол са по-добри по математика, отколкото по български език и литература

NetNews

Положителна тенденция показват резултатите и на двата изпита след VII клас през тази година. Макар и с малко, те надхвърлят постигнатото през 2020 г. По-високи са дори от тези през 2019 г., когато цялото обучение беше присъствено. Това съобщиха преди дни от МОН.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

На национално външно оценяване по БЕЛ се явиха 57 538 ученици, а по математика – 57 328. Както и при X клас, учениците от Ямбол и от Кърджали са значително по-добри по математика, отколкото по български език и литература. Възпитаниците на математическите и природо-математическите гимназии са традиционно с най-добри резултати и по двата предмета.

Средният успех по български език и литература сега е 53,86 точки от максимум 100. Продължава тенденцията към плавно нарастване на средния брой точки по математика, но въпреки това той остава нисък – 37,94 точки. Само трима седмокласници са пълни отличници и по двата предмета. Четиридесет и четирима имат нула точки и на двата изпита. Със 100 точки по български език и литература са 14 ученици, а по математика – 152. С нула точки по български език и литература са 223 седмокласници, а по математика – 208.

Разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев като цяло не е затруднил учениците, показват резултатите. Седмокласниците са предали текста, макар и невинаги подробно. Не всички са прилагали книжовноезиковите правила. Повече от половината не умеят да оформят текст графично. Преобладаващата част от седмокласниците се ориентират в изучавани творби по отношение на герои, образи, теми, проблеми. Едва един от всеки четири обаче открива повечето или всички грешки в текст. Над половината от учениците не разчитат внушенията в откъс от изучавана творба.

По математика най-лесни са били задачите за ъгли. Не се забелязва значително разместване спрямо предходни години сред регионите с най-високи постижения.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Борисов в Дулово: Пипат машините, ще прехвърлят гласове на Трифонов

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов продължава да обикаля България предизборно. Той се обърна към симпатизантите на партията в Дулово, където заяви, че трябва да "глаусват много", защото твърди, че ще има нагласен вот в полза на Слави Трифонов и "Има такъв народ". "На 3 или на 5 гласа ще прехвърлят […]