Такситата в Ямбол са поскъпнали с левче на курс

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!
До преди месец първоначалната такса беше 1,29 лв.

До поскъпването се стигна, след промени в ресорната наредба, според които началната такса на всеки курс бе вдигната до минимум два пъти и максимум три пъти минималната цена за пробег на километър. Съгласно Закона за автомобилните превози тези цени се определят за всяка община от съответния общински съвет.

В Ямбол според решението на местния парламент минималната дневна тарифа на километър е 0,79 лв., а максималната – 1.85 лв.В тези рамки таксиметровите фирми и водачи сами определят тарифите си. Следователно след промените в наредбата първоначалната такса за града може да варира от 1.58 до 3.90 лв. Доскоро масовата първоначална такса в Ямбол беше 1.29. От началото на месеца тя е увеличена с 1 лв. и е 2.29 лв. независимо от разстоянието.  Дневната тарифа на повечето таксита е фиксирана от тях на 0.89 лв. за километър, а нощната – на 1.09 лв. В тези цени няма промени, те са такива и към момента.

След промените в наредбата новата начална такса е 2,29 лв., независимо от разстоянието

До подписването на промените в наредбата от транспортния министър Росен Желязков се стигна, след като от началото на 2019 г. таксиметрови организации настояваха първоначалната такса да се вдигне значително като мярка срещу късите курсове. Според представители на бранша ниската първоначална такса изкушава  клиентите да вземат такси за съвсем кратки разстояния, понякога дори под 1 км, което е нерентабилно за водачите. От таксиметровите синдикати настояваха минималната първоначалната такса да е три пъти над минималната тарифа за пробег, но в крайна сметка в наредбата бе записано „от два до три пъти“.

Според промените в наредбата всички таксиметрови апарати трябва да бъдат пренастроени към новите първоначални такси до три месеца от влизането ѝ в сила, считано от 2 февруари или крайният срок за това бе 2 май. В Ямбол броят на такситата по данни от общинския регистър е около 180 автомобила. Повечето водачи са настроили апаратите си на новата тарифа още преди изтичане на крайния срок заради заплахата от солени глоби, в случай на неспазване на изискването.

Според закона, който допусне извършването на таксиметров превоз по цена за километър пробег под минимално и/или над максимално определената от общинския съвет за територията на съответната община, се наказва с глоба или с имуществена санкция 3000 лв. и автомобилът се отписва от списъка с регистрация за извършване на таксиметров превоз.

Таксиметровите фирми и шофьори оправдават увеличението с опасността от подобни санкции. „Не сме искали повишаване на цените, в Ямбол разстоянията не са големи и първоначалната такса се отразява чувствително на всеки курс”, споделиха те пред НетНюз. Страхът от големите глоби обаче ги подтикнал към стриктно спазване на променените правила.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Рашков: Ако съм шеф на bTV, ще отстраня Биляна Гавазова и Златимир Йочев

Ако съм шеф на bTV, ще отстраня Биляна Гавазова и Златимир Йочев от предаването. Този изненадващ коментар направи служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков в интервю за БНР. "Искам да кажа две изречения за участието ми вчера в bTV. Видях каква не трябва да бъде журналистиката и […]