Три пластики намериха отново мястото си в центъра на Ямбол

NetNews

Три пластики, които години наред красяха центъра на град Ямбол, бяха изложени отново в централното градско пространство. Скулптурите са „Совалка” на Тодор Ялъмов, „Перо” на Димо Бояджиев и „Птици” на Георги Върлинков. Те бяха временно премахнати заради ремонта и обновяването на пешеходната зона на ул. „Раковска”.

„Птици“ на Върлинков е градинска пластика, символизираща любовния танц на две птици. Тя беше поставена в зелените площи пред банка ОББ и магазин „Бор“.

 Творбата на Тодор Ялъмов „Совалка“, която е бронзова отливка, е експонирана на старото си място – в градинката пред пицария „Кастело“ и магазина за детски стоки до нея.

„Перо“ на Димо Бояджиев беше в градинката до Регионална библиотека „Георги Раковски“, сега обаче е на ново място – пред бившата „Проектантска“ на площад „Освобождение“.

 Пластиките са изработени за изложбите на декоративно-приложните изкуства от края на 70-те на миналия век, чийто домакин е Ямбол. През този период много скулптурни композиции намериха място в града, но повечето от тях бяха откраднати в началото на 90-те години. Тримата майстори са от поколението творци, родени през 30-те години на 20 век. Двама от скулпторите – Тодор Ялъмов и Димо Бояджиев, са от Ямбол.

Източник: Община Ямбол

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Над 700 старинни монети и предмети заловиха ямболските полицаи

Служители от ОДМВР – Ямбол иззеха голямо количество археологични предмети и старинни монети, съобщиха от МВР. Специализираната полицейска операция е предприета след получен сигнал за незаконна дейност по търсене и съхранение на културно-исторически ценности и проведено разследване по него.