Честит празник на музеите и на музейните работници!

NetNews

Днес,18 май, се отбелязва Международния ден на музеите и професионалния празник на музейните работници. Честит празник на всички служители от Ямбол и областта, стараещи се да съхранят истурическото и културно наследство на България!

След Първата световна война се създават условия за изграждане на международен орган за сътрудничество в областта на музейното дело. След Втората световна война през 1946 г. към ЮНЕСКО се изгражда Международен съвет на музеите /ICOM/. Според устава му: „Музей е постоянна институция с идеална цел, в служба на обществото и неговото развитие, отворена за публиката и занимаваща се с изследвания, които се отнасят до материалните свидетелства за човека и околната среда“.

Всяка година на 18 май светът отбелязва Международния ден на музеите. Решението за това е взето по време на заседанието на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите (International Council of Museums, ICOM ), проведена в Москва през 1977 г. Целта на празника е да се повиши информираността и ролята на музеите в развитието на обществото, защото музеите са важно средство за културен обмен, обогатяване на културите и развитие на взаимното разбирателство, сътрудничество и мир между народите.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Това ще е заместникът на Салах, ако той си тръгне от Ливърпул

Отборът на Ливърпул обмисля да привлече звездата на Борусия Дортмунд Джейдън Санчо. 21-годишният английски национал е отбелязал 16 гола и е осигурил още 20 асистенции в 37 мача за „жълто-черните“ във всички турнири през този сезон. Чудесната му форма не е останала незабелязана, като интерес към него има от страна […]