Щастливците на Ямбол – Гимназията по туризъм ще носи името на Алеко Константинов

NetNews

Ямболската Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм вече ще носи името Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” – гр. Ямбол. Инициативата за това е на педагогическия съвет на училището, а днес предложението бе гласувано и прието от ОбС – Ямбол.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Идеята за промяна на наименованието е от няколко години. Основната причина е, че досега гимназията не носеше името на конкретна личност, а се изписваше единствено с обозначенията на професионалното обучение, което предоставя – хранителни технологии и туризъм.  От друга страна, постепенно в годините специалностите, които се налагат от пазара на труда, се изместват от сферата на хранителните технологии към сферата на туризма. Това налага и промяна в наименованието, тъй като понятието туризъм обобщава  ключовите и маркиращи доминантния процент на обучение по професии от специалности в тази област.

Изборът на името не е случаен. Спряхме избора си на тази значима историческа личност, тъй като по негова инициатива се основава първото туристическо дружество в България и се поставя началото на организирания туризъм с изкачването на Черни връх през 1894г, обясняват в предложението си преподавателите от гимназията. В областта няма друго училище носещо името на Алеко Константинов.

Добре познатото в Ямбол и региона училище започва дейността си през учебната 1963/1964г. с името Техникум по хранително вкусова промишленост „Георги Димитров“. През 1989/1990г. година патронното име Георги Димитров е заличено и през 2003г. с решение на Педагогическия съвет и Заповед № РД -09-332/07.04.2003год.  на Министъра на образованието и науката  става Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм, за да означава основни професии от специалности, по които се осъществява обучение и се залагат в държавния  план-прием.

През учебната 2020/2021г. в Професионалната гимназия по туризъм се обучават 199 ученици в 11 паралелки от VIII до XII клас в 8 специалности. За учебната 2021-2022 година е заявен прием  за три паралелки, включващи 5 специалности, като има добавени и нови професии. С приемането на Алеко Константинов – Щастливеца за свой патрон, както и предвид добрата учебна среда и професионално обучение на което се радват учителите и учениците, те вече с пълно право могат да се наричат „щастливците” на Ямбол.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пенчев си купил отнетото Lamborghini, за да си го гледа

Бизнесменът Ивайло Пенчев, собственик на „Уолтопия“, се оплака снощи във фейсбук, че чрез измама е отнета луксозната му кола „Ламборгини“. Чрез поста си в социалната мрежа той предупреди хората, че и те могат да станат лесно жертва на подобни измами. Според Пенчев това няма как да стане без участието на […]