Ямбол сред районите с по-голяма честота на горещи нахлувания, Южна България ще страда най-много от горещи вълни, предупреждават учени

NetNews

Ямбол е сред районите с по-голяма честота на горещи нахлувания. В България се открояват няколко такива зони. По области, това са Благоевград, Хасково, Кърджали, Пловдив, Ямбол, Стара Загора в Южна България и Плевен, Русе и Велико Търново в Северна България. Това съобщи Зорница Спасова, главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването по време на уебинара на climateka.bg на тема „Климатични промени, горещи вълни и човешко здраве“. Тя представи проучване защо горещите вълни се наричат „тих убиец“. Това е най-смъртоносният климатичен феномен, който взема жертвите си тихомълком, обясни Спасова.

Сезонът на горещите вълни в нашата страна обхваща месеците от май до септември включително. Лято 2012 г. е най-горещото лято от 125 години насам, 5 горещи вълни с обща продължителност 65 дни или 2/3 от дните на сезона са били екстремно горещи.

Какво представлява горещата вълна?

Климатичните промени се изразяват не само в повишаване на средната глобална температура на въздуха, но и в локално нарастване на честотата на метеорологичните явления. Такова екстремно климатично явление са и горещите вълни.

Съществуват множество дефиниции, но за умерения климатичен пояс, в който се намира и България, за гореща вълна се приема период от поне 3 последователни дни, през които температурите на въздуха достигат и надхвърлят 30℃. Особено тежко се понася от организма съчетанието на високи дневни температури с нощни температури над 20 ℃ – т. нар. „тропични нощи“, които не дават възможност на тялото да си почине от жегата през деня.

Според най-неблагоприятните климатични прогнози на Световната здравна организация годишният брой на екстремно горещите дни се увеличава с по 10 на десетилетие в Югоизточна Европа и Скандинавския полуостров от 1960 г. насам.

Събития, за които началото на този век се е смятало, че могат да възникнат 2 пъти на столетие се очаква да се случват 2 пъти на десетилетие. Около 30% от населението на света живее в климатични условия, които водят до смъртоносно високи температури през поне 20 дни от годината. Дори, ако парниковите емисии бъдат драстично намалени, половината от населението на Земята ще бъде застрашено от горещи вълни до края на века. Рискът от свързани със жегата болести или смърт ще обхване около 74% от световното население, показват мрачните прогнози.

Хората, които работят на открито са по-засегнати, затова трябва да се носят свободни дрехи от естествени материали. Изследванията показват, че жените са по-уязвима група, хората, които приемат различни лекарства. Малки деца, възрастни, деца, жителите на градовете също са сред най-уязвимите.

Източник: dir.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Пирогов" с позиция за фалшивите хоспитализации

В момента в болница "Пирогов" текат едновременно 6 различни проверки. Това се казва в позиция на лечебното заведение, дошла след твърденията на служебния заместник-министър на здравеопазването Димитър Петров, че в "Пирогов" проверяват за фалшиви хоспитализации. "Във връзка с публикация от 10 юни 2021 г. със заглавие "Проверяват "Пирогов" за фалшиви […]