145-годишнината от Бояджишкия бунт почете Община „Тунджа“, обявена бе дарителска кампания за мемориал с имената на загиналите

NetNews

Община „Тунджа“ стартира дарителска кампания за изграждане на паметна плоча-мемориал с имената на известните жертви на Бояджишкото клане. Инициативата бе обявена днес по време на отбелязването на 145 години от Бояджишкия бунт.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

На 17 май пред паметника на Априлци в селото отново се събраха представители на различни поколения, за да изразят своята признателност към героизма на предците и да почетат паметта на загиналите.

Женската певческа група към НЧ „Джон Атанасов -1928″ постави началото на тържествената церемония с възрожденските песни „Боят настана“ и „Вятър ечи“, а ученици от училището в Бояджик бяха подготвили поетичен спектакъл.

Кметът на селото Елена Маджарова припомни трагичните събития от преди 145 години и допълни: „Няма страшна смърт, има страшно робство. Всички ние стоим върху земя, осеяна с кости на герои, пропита с кръвта на мъченици, земя безценна, свята земя“.

В словото си кметът на община „Тунджа“ открои значимостта на събитията преди 145 г., изразявайки гордост, че Бояджик дава своя героичен принос за свободата на България и заяви:

„Днес, пред паметника на Априлци даваме обет, че помним, тачим и няма да забравим паметта на предците ни, защото тяхната жертва не е била напразна, а в името да живеем свободни ние.

Затова сега, 145 години след Бояджишките събития, обявяваме инициативата за изграждане на паметна плоча-мемориал с имената на известните 145 жертви на Бояджишкото клане.

Откриваме дарителска сметка за набиране на средства и ще организираме кампания, за да стане реалност патриотичната идея тези, събирани в годините имена, да бъдат неразделна част от паметника на Априлци….

Чест и слава на героите на Бояджик! Да е светла паметта им!“

С едноминутно мълчание и падане на колене всички присъстващи почетоха паметта на загиналите, поднесени бяха венци и цветя.

На тържествената церемония присъстваха кметът на общината Георги Георгиев и четиримата му заместници, председателят на Общински съвет Нели Славова, секретарят на общината, зам.-кметът на Стралджа Гроздан Иванов, който е с корени от Бояджик, кметове, общински съветници, ученици и десетки жители на Бояджик, някои от които потомци на загиналите, за да докажат, че нищо не е забравено и никой не е забравен.

Източник: Община „Тунджа“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Откриха 12 мигранти от Афганистан, превозвани от български шофьори в Румъния

12 мигранти от Афганистан, които се опитали нелегално да преминат границата с Унгария, бяха открити този уикенд от румънската гранична полиция в два камиона, управлявани от български граждани на граничния пункт "Надлак 2", предаде "Аджерпрес", цитирана от БТА. Според документацията шофьорите превозвали стоки за компании в Германия. При щателната проверка […]