Новият щам на коронавируса: какво знаем до този момент?

NetNews

Бързото разпространение на новия щам на коронавируса, който беше регистриран във Великобритания, наложи множество рестрикции в свободното придвижване както на Острова, така и по цял свят. Редица държави, сред които и България, забраниха полетите от и до Великобритания за определен период от време с надеждата да спрат разпространението на новата разновидност, предаде bTV.

В обширен материал журналисти на Би Би Си са събрали всичко, което се знае до момента за новия щам на COVID-19. Защо конкретно този вариант е притеснителен за учените? Три особености на новия щам пораждат интерес и притеснение сред световната научна общност:

– Щамът бързо измества останалите циркулиращи версии на вируса

– Някои от мутациите му може и да бъдат от съществено значение за развитието на пандемията

– Някои от мутациите му вече са били репликирани в лаборатория и показват по-висока ефективност на заразяване на човешките клетки

Тези три особености правят новия щам на COVID-19 много по-заразен от всички предходни варианти на вируса. Въпреки това от Би Би Си уточняват, че все още не е 100% сигурно дали това би имало значение. До момента са регистрирани множество мутации на коронавируса от появата му през миналата година, но нито една от тях не е била по-опасна. Учени посочват още, че британският щам може да измества останалите разновидности по-бързо, защото е „попаднал на точното място в точния момент“.

Колко по-бързо се разпространява?

Новият щам на COVID-19 е засечен за първи път още през септември и оттогава се наблюдава. През ноември около една четвърт от всички случаи на коронавируса в Лондон се дължат именно на тази разновидност. Тази бройка се увеличава до почти две-трети от случаите до средата на декември. Въпреки това учените от Острова коментират, че все пак е трудно да се разграничи дали по-бързото разпространение на щама е следствие от неговата инфекциозност, или от поведението на хората. Цифрата, която се споменава от официални лица, включително и от британския премиер Борис Джонсън, е, че новият щам е със 70% по-заразен от предходните, но тъй като все още няма достатъчно събрана информация за него, това число може и да не отговаря на истината.

Къде се е разпространил новия щам?

Все още не е ясно дали щамът се е появил първоначално във Великобритания, или просто там е попаднал на подходящи условия да доминира. Вариантът на COVID-19 може да бъде открит из цяла Великобритания, с изключение на Северна Ирландия. Случаи са открити също в Дания, Нидерландия и Австралия.

Какви точно са мутациите на новия щам?

Първоначалният анализ на новия вариант открива 17 потенциално важни промени. Наблюдават се промени при шиповидния протеин на коронавируса – „ключът“ му към заразяване на човешките клетки. Една от мутациите променя най-важната част от шипчето, а именно контактната повърхност на върха му, която първа се закача за клетките след инфектиране. Друга от мутациите на шипчето влияе на дължината му и то се скъсява – промяна, която се наблюдава и при вече известния щам при норките. В лабораторни условия тези мутации до известна степен правят вируса по-заразен, но до момента няма данни промените да водят по-тежко протичане на болестта.

Ваксините ще предпазват ли от новия щам?

Най-голямото притеснение на здравните власти на Острова е именно дали вече стартиралата кампания за ваксиниране срещу COVID-19 ще повлияе на новия щам. Според експерти създадените до момента ваксини вероятно ще предоставят защита и срещу тази мутация. Поне засега. И трите водещи ваксини създават имунна реакция срещу протеина на шипчето. Според проф. Рави Гупта от университета в Кеймбридж SARS-CoV-2 е „потенциално на път да избяга от ваксините“. Това не е нещо необичайно – по подобен начин действат и грипните вируси, срещу които ваксинацията трябва да се прави всяка година. Ако коронавирусът продължи да мутира и в някакъв момент успее да се спаси от ваксините, това би ни поставило в ситуация, подобна на сезонния грип – да се имунизираме всяка година с подобрен вариант на ваксината срещу COVID-19.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Приравняват антигенните тестове към PCR-ите, чака се министерска заповед

Очаква се днес антигенните тестове да бъдат приравнени към PCR-ите. Това трябва да стане с решение на здравния министър, който обяви идеята още миналата седмица, припомня bTV. Според здравните власти пациентите, които имат положителен антигенен тест и клинична картина, ще бъдат отчитани като позитивни с COVID-19. Съответно той трябва да […]