Нови измами през пощата и Фейсбук, ето как да реагираме

NetNews

Кибер измамници от Северна Африка са се активизирали и ударно крадат профили на българи през електронната им поща, за да търсят данни за банкови карти и да им източват сметките, пише „Телеграф".

Само за последния месец в ГДБОП са подадени над 100 сигнала за ужилени потребители, разкриха антимафиоти. Според тях обаче реалният брой на ужилените е много по-голям. „Обикновено хакери, които подозираме, че са от Северна Африка и арабски страни, избиращи пощи в abv, които не са ползвани от години. Те не са защитени, не са им сменяни паролите и с тях човекът си е регистрирал Фейсбук профила. Именно такива са най-често хакваните в последния месец профили“, обясниха спецченгета от отдел „Киберсигурност“. По думите им целта на хакерите е да стигнат до данни за плащания, номера на кредитни и дебитни карти, за да източат парите.

Преди коледните и новогодишните празници тази практика взима особено големи размери.

Киберченгетата са засекли, че най-често хакерите са тунизийци и нигерийци. Те превеждат текстовете от пощата на жертвите с гугъл преводач. В доста от профилите в социалните мрежи излизали и текстове на арабски.

Има обаче и друга версия, че наши кибертерористи също искат да ударят празничния джакпот и проникват в профилите на потребителите. Търсят същото – банкови пин кодове, особено сега в бума на онлайн пазаруването.

Има и случай, в който хакерите са откраднали профила на мъж, сменили са паролата на пощата му, а след това са отворили и Инстаграм на негово име, ползвайки снимките му.

Спецченгетата признават, че нямат много полезни ходове за разследване, тъй като и повечето потребители не са взели мерки за двустепенна защита на фейсбуците си. Освен това там разменяли много лични и изобличителни снимки, които впоследствие можели да използват за изнудване и искане на пари от страна на хакерите. В такива случаи, освен сигнал до ГДБОП, ужилените трябва да сигнализират и фейсбук и да докладват „превзетия профил“, че е хакнат.

Междувременно продължава да се вихри и нигерийската схема – през откраднати профили да се искат пари от името на човека, като кореспонденцията се води от IP адреси от Близкия изток например. Когато хората получават подобни съобщения с искани суми, трябва незабавно да позвънят по телефона на дадения си познат и да разберат реално ли е съобщението или зад него стоят измамници, съветват спецченгетата.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Самолет без вредни емисии? Може.

Йозеф Кало и екипът му от университета в Улм от години работят по проекта на самолет, задвижван с водород, който не отделя никакви вредни емисии. Единственият отпадъчен продукт при модела HY4 е вода. Последната версия на самолета беше представена в Щутгарт. Регулаторните органи разрешиха на HY4 да започне тестови полети […]