Ново име за Нова Зеландия: Аотеароа

NetNews

Маорите, коренното население на Нова Зеландия, са горд народ, а традициите им са неизменна част от идентичността на островната държава. Това трябва да намери отражение и в официалното име на страната, смятат маорите.

"Крайно време е"

Партията на маорите внесе петиция, с която настоява страната да бъде преименувана на "Аотеароа", което в превод означава приблизително "земя на дългия бял облак". Думата "Аотеароа" и днес се използва неофициално като синоним на Нова Зеландия. Наименованието обаче и оспорвано, тъй като се смята, че първоначално е било използвано само за Северния остров, а не за цялата страна. Партията на маорите настоява да бъдат възстановени и оригиналните имена на населените места. Това трябва да се случи най-късно до 2026 година, казват лидерите на партията Рауири Уайтити и Деби Нгареуа-Пакър.

"Крайно време е маорският език да стане отново пръв и официален език в тази страна. Ние сме полинезийска страна, ние сме Аотеароа", подчертава Уайтити. А Нгареуа-Пакър добавя, че някогашната смяна на имената и "налагането на една колониална програма в образователната система" са довели дотам, че днес все по-малко представители на маорите владеят собствения си език на достатъчно добро ниво – от 90% през 2010 година този дял е спаднал до 20 на сто. Промяната на официалното име на държавата ще допринесе да възвърнем статута на нашия език, смята Нгареуа-Пакър.

Името "Аотеароа" се използва и днес

Редица концерни и държавни институции в Нова Зеландия използват и днес името "Аотеароа". То фигурира и в международните паспорти на новозеландците. От 1987 година маорският език е официален език в Нова Зеландия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Samsung представи нов смартфон от среден клас

Часове преди премиерата на новия iPhone 13 и компания, Samsung също представи нов смартфон, макар и не толкова вълнуващ. Последното попълнение на корейците Galaxy M22 се появи в официалната страница на Samsung Германия с всички характеристики, но без упомената цена. Galaxy M22 разполага с 90Hz 6.4-инчов AMOLED дисплей с HD+ […]