Ново име за Нова Зеландия: Аотеароа

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Маорите, коренното население на Нова Зеландия, са горд народ, а традициите им са неизменна част от идентичността на островната държава. Това трябва да намери отражение и в официалното име на страната, смятат маорите.

"Крайно време е"

Партията на маорите внесе петиция, с която настоява страната да бъде преименувана на "Аотеароа", което в превод означава приблизително "земя на дългия бял облак". Думата "Аотеароа" и днес се използва неофициално като синоним на Нова Зеландия. Наименованието обаче и оспорвано, тъй като се смята, че първоначално е било използвано само за Северния остров, а не за цялата страна. Партията на маорите настоява да бъдат възстановени и оригиналните имена на населените места. Това трябва да се случи най-късно до 2026 година, казват лидерите на партията Рауири Уайтити и Деби Нгареуа-Пакър.

"Крайно време е маорският език да стане отново пръв и официален език в тази страна. Ние сме полинезийска страна, ние сме Аотеароа", подчертава Уайтити. А Нгареуа-Пакър добавя, че някогашната смяна на имената и "налагането на една колониална програма в образователната система" са довели дотам, че днес все по-малко представители на маорите владеят собствения си език на достатъчно добро ниво – от 90% през 2010 година този дял е спаднал до 20 на сто. Промяната на официалното име на държавата ще допринесе да възвърнем статута на нашия език, смята Нгареуа-Пакър.

Името "Аотеароа" се използва и днес

Редица концерни и държавни институции в Нова Зеландия използват и днес името "Аотеароа". То фигурира и в международните паспорти на новозеландците. От 1987 година маорският език е официален език в Нова Зеландия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Samsung представи нов смартфон от среден клас

Часове преди премиерата на новия iPhone 13 и компания, Samsung също представи нов смартфон, макар и не толкова вълнуващ. Последното попълнение на корейците Galaxy M22 се появи в официалната страница на Samsung Германия с всички характеристики, но без упомената цена. Galaxy M22 разполага с 90Hz 6.4-инчов AMOLED дисплей с HD+ […]