Нов скандал около съдийката Гьонева

NetNews

Оформя се нов скандал около съдийката, пуснала на свобода старозагорския изверг Георги Нпиколаев.

„Съдия Татяна Гьонева Коева, която пусна на свобода Георги Николаев, брутално обезобразил 18-годишната Дебора, пусна и убиеца на сина ми“.

Това разказа пред „Телеграф“ почернената майка Мариела Николова. Тя губи сина си на 29 юни 2018 г. при катастрофа на прохода Хаинбоаз при с. Пчелиново.

За мелето с починалите музиканти Павел Дюлгерски и Николай Николов, известен като NI. сo, е обвинен турския тираджия Мехмет Калиман. „Станахме свидетели на водевил. Видях от първия ред как действа българското правосъдие и как убиец си тръгва необезпокояван, с условна присъда“, изригна майката на Николай.

Трагедията става на десен завой. Колата с Павел и Николай навлиза в насрещното и се блъска в автовоза, шофиран от Калиман. Николай загива на място, Павел умира 4 месеца по-късно в болница. Майката споделя, че съдия Гьонева „излиза на сцената на съдебните действия близо пет години след катастрофата“.

Толкова време е нужно на разследващите да получат исканата от потресеното семейство тройна съдебномедицинска експертиза, която сочи, че Мехмет Калиман е карал с превишена скорост и има основания да му бъдат повдигнати обвинения.

Според предишната обаче той е шофирал с допустимите 40 км/час. Три месеца продължава досъдебното производство през 2023 г. Майката твърди, че на 18 май съдия Гьонева изрича следните думи: „Не трябва да се гледа на присъдите като на наказание. Това е човекът. Той има семейство, което има нужда от него. Наказанието трябва да бъде с мисъл и грижа за хората, които продължават живота си“.

„Прокурор Анета Стоева поиска наказание от 3.5 г. условно. Калиман призна вината си, с което автоматически се влиза в режим 1/3 намаляване на присъдата. Съдия Гьонева поиска 4.5 г. наказание.

При така създалите се обстоятелства се получават точно 3 г. затвор, което е максималният срок за обявяване на присъдата за условна. Всичко стана за по-малко от 10 минути. Ние като зашеметени зрители наблюдавахме как се разиграва топката на един тенискорт“, разказва майката. Така Мехмет Калиман е освободен на момента. Това е на първа инстанция, сега семейството чака делото да се гледа на Апелативен съд – Пловдив.

Според първата експертиза водачът на автовоза шофирал с допустимите 40 км/час, което автоматически го оневинява, не се стига до съд и е освободен. По думите на Мариела тогава турчинът не е бил разпитван като обвиняем, а като свидетел. Следват близо 5 г., в които Калиман спокойно упражнява професията си, преминавайки през страната ни над 50 пъти.

Заключението на тройната експертиза води до заповед за задържането му. На три поредни дати мъжът не се явява. Следва европейска заповед за задържането му и при курс, който се опитва да направи през България, го хващат. Три месеца остава в ареста в Стара Загора с мярка за неотклонение „задържане под стража“, която адвокатът му оспорва, но Апелативен съд – Пловдив, не зачита искането му.

Татяна Гьонева Коева е завършила престижната ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора. Преподавателката ѝ по френски език Руска Карабоянова сподели за „Телеграф“, че била отлична и дисциплинирана ученичка. Не е омъжена, няма деца. Често я виждат да разхожда кучетата си в квартала, където живее, разказаха очевидци.

Гьонева закри профила си във Фейсбук светкавично, след като бе залята от гневни постове на хора, разбрали, че тя е съдийката, пуснала на свобода Георги Николаев. Преди това дамата е споделяла непрекъснато постове за помощ на болни и страдащи хора, както и за хора в неравностойно положение.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Ето къде хванаха Кирил Петков

Кирил Петков се разбърза за важна партийна среща, но не остана незабелязан. Съпредседателят на „Продължаваме Промяната” дойде в Пловдив, за да се срещне с коалиционните си партньори от „Демократична България”. Бившият премиер бе забелязан да влиза в заведение с Манол Пейков, общинският съветник Веселина Александрова и други представители на формацията […]