Номинираха Орбан за премиер

NetNews

На учредителната сесия на новия унгарски парламент унгарският президент Янош Адер номинира Виктор Орбан за министър-председател, предаде БГНЕС.

В Унгария се проведе учредителната сесия на новия парламент, на която избраните депутати положиха клетва и получиха своите мандати. „Въз основа на конституцията предлагам на новото Народно събрание да избере Виктор Орбан за министър-председател“, заяви Адер на заседанието, което беше излъчено по М1.

Ако парламентът преизбере Орбан, той ще стане министър-председател за пети път в кариерата си. Процедурата за избор на министър-председател ще се проведе след две седмици. По-рано на парламентарните избори в Унгария алиансът на Орбан Фидес – Християндемократическа народна партия (Фидес – ХДП) спечели 135 от 199-те места в Народното събрание. Коалиция от шест опозиционни партии, ръководена от Петер Марки-Зай, спечели 57 места. От останалите седем места шест отиват при дясното движение „Наша родина“ и едно при Германската национална листа.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Полша къса напълно с руския петрол

Полша е готова да стане напълно независима от руския петрол и ще помогне на други държави да прекратят вноса на изкопаеми горива от Русия. Това заяви полският министър на околната среда и климата Ана Москва, цитирана от „Ройтерс“. „Полша се гордее, че е в списъка с неприятелски държави на Путин“, […]