НС реши на първо четене: Специален прокурор ще разследва главния

NetNews

Парламентът прие на първо четене въвеждането на фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор. Решението беше взето със 100 гласа – "за", 46 – "против" и 10 – "въздържал се", предае БНТ.

Промените в НПК и Закона за съдебната власт, внесени от ГЕРБ и Обединените патриоти, предвиждат по предложение на не по-малко от шестима членове на Прокурорската колегия, Пленумът на ВСС с обикновено мнозинство да избира прокурор, който да разследва сигнали за извършени престъпления от ръководителя на държавното обвинение.

Кандидатите за поста трябва да имат не по-малко от 12 години юридически стаж, много добра атестационна оценка и липса на дисциплинарни наказания през последните 5 години.

Управляващите мотивираха предложението с препоръките на Европейската и Венецианската комисия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Заведоха дело срещу бивш нападател на Тотнъм за неплатени ток и вода

Бившият нападател на Тотнъм и руски национал Роман Павлюченко изпадна в странна ситуация. Срещу него е заведено дело в съда за неплатени сметки за ток и вода. Дължимата сума е 37 хиляди рубли (около 800 лева), а фирмите вече подадоха жалба срещу 39-годишния футболист. Към момента в Русия действа забрана […]