Нужен е тристълбов модел на здравното осигуряване по подобие на пенсионното

NetNews

Нужен ни е тристълбов модел на здравното осигуряване по подобие на пенсионното.

Този модел ще създаде конкуренция между здравноосигурителните дружества, ще доведе до повишаване на качеството на здравните услуги и до регулиране на цените им.

Така в здравноосигурителната система ще се оформят три стълба:

Първият е задължителното здравно осигуряване. Той гарантира ползването на основен пакет от здравноосигурителни услуги. Организацията и финансирането се извършват от структурите на НЗОК по сега действащата система. НЗОК продължава да бъде главен гарант на здравното осигуряване на населението и запазва своята водеща роля в системата на здравното осигуряване.

Вторият стълб е допълнителното задължително здравно осигуряване. Той има надграждащ характер и се осъществява чрез предоставяне на допълнителен пакет от здравни услуги. Организацията и финансирането се извършват от лицензирани здравноосигурителни дружества. Въвеждането на втори стълб в задължителното осигуряване е гаранция, че допълнителната задължителна осигурителна вноска ще покрива допълнителен пакет от здравни услуги, а не просто механично увеличение на осигурителната тежест.

Третият стълб е доброволното здравно осигуряване.

Най-важните обществени ползи от гореспоменатия модел са следните: конкуренцията между здравноосигурителните дружества ще доведе до повишаване на качеството на здравните услуги и регулиране на цените им; ще се упражнява много по-строг контрол върху разходите за здравни услуги; ще се оптимизира мрежата от лечебни заведения, които работят по линия на задължителното здравно осигуряване; и най-важното – всички ние, осигурените лица, ще можем пряко да въздействаме върху политиката и пазарното поведение на здравноосигурителните дружества поради факта, че ще можем да избираме, съответно да се прехвърляме в здравноосигурително дружество, което предлага и гарантира най-добро обслужване.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нагоре! Биткойн поскъпна обратно над 50 000 долара за пръв път от месец насам

По време на търговията във вторник водещата криптовалута Биткойн поскъпна над бариерата от 50 000 щатски долара за пръв път от четири седмици насам, задълбочавайки възходящото си движение от началото на октомври. Криптовалутата с най-голям пазарен дял падна под това ниво на 7 септември на фона на по-широка продажба на […]