„Няма вода и храна, хиляди трупове под развалините“: опасност от холера в Мариупол

NetNews

Украинските власти бият тревога заради нехигиеничните условия в опустошения от войната пристанищен град Мариупол. В Telegram градският съвет говори за „смъртоносна опасност“ и предупреждава, че „в града може да избухне смъртоносна епидемия заради липсата на централно водоснабдяване и канализация, заради хилядите трупове под развалините и заради катастрофалния недостиг на вода и храна“.

„Като в Средновековието“

Налице са опасения, че останалите в Мариупол около 100 000 души са изложени на сериозен риск да се разболеят от холера или дизентерия. Кметът Вадим Бойченко е цитиран да казва, че „нашествениците не са в състояние да осигурят на населението храна, вода и лекарства или това просто не ги интересува“. По думите на Бойченко условията в Мариупол са като в Средновековието, поради което е необходима незабавна евакуация.

Смърт и разрушения

Преди войната на Русия срещу Украйна населението на Мариупол наброяваше около 450 000 души. След продължили седмици тежки боеве градът на Азовско море е вече под контрола на руската армия. Твърди се, че инфраструктурата на Мариупол е почти напълно разрушена.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

САЩ: руските тайни служби стоят зад нападението срещу журналиста Дмитрий Муратов

Агенти на руските тайни служби стоят зад химическата атака по-рано този месец срещу критичния към Кремъл журналист Дмитрий Муратов, писаха снощи „Ню Йорк таймс“ и „Вашингтон пост“, цитирани от Ройтерс. Двата вестника се позовават на източници от американски разузнавателни агенции, според които нападението срещу нобеловия лауреат за мир, станало на […]