Няма къде да се скриете! На лов за танкери, превозващи руски нефт

NetNews

Западните собственици на танкери са изплашени от санкциите на САЩ, насочени срещу продажбите на руски петрол, което оказва натиск върху „сенчестия флот“ от кораби на Москва, превозващи ключовия енергиен износ на страната от началото на пълномащабната инвазия в Украйна, пише американското издание Newsweek.

Мерките за „задушаване“ на един от основните генератори на приходи от износ на Русия, финансиращи войната, започната от руския президент Владимир Путин, включваха налагане на ценови таван от страна на Г7, ЕС и Австралия, той забранява на фирмите да застраховат, финансират и превозват руския износ на петрол по море, продаван на цена над 60 долара (110 лева) за барел.

Русия обаче използва флота от „кораби призраци“, чиято собственост е реорганизирана, често чрез фиктивни компании в Близкия изток, за да скрие връзката им с Москва.

Броят на корабите призраци, напускащи Русия, се е увеличил от 13% през февруари 2022 г. до 42% в средата на 2023 г.

Bloomberg съобщи, че броят на плавателните съдове под флаг на Габон се е увеличил пет пъти спрямо същия период на миналата година – от 20 през 2023 г. до 100 сега. Плавателни съдове със знамената на Либерия и Сейнт Китс и Невис също попаднаха в полезрението на регулаторите. Операторите, превозващи санкционирания петрол, са принудени да се обърнат към флага на Габон, след като американските власти започнаха да оказват натиск върху служители в Сейнт Китс и Невис.

„Габон не е пренебрегнат и САЩ най-вероятно ще предприемат подобни стъпки, за да насърчат Габон да свали флага на всички плавателни съдове, за които се подозира, че превозват санкциониран руски суров петрол“, обяснява Септимус Хокс, директор на консултантската компания S-RM.

„Игра на котка и мишка“

Поредица от нови мерки ще влязат в сила от 19 февруари за прекратяване на маневрите за нарушаване на санкциите срещу Русия. „САЩ имат правомощието да санкционират тези кораби, превозващи петрол, които са обект на санкции, което теоретично би предотвратило играта на котка и мишка, чрез която собствениците на кораби, които нарушават санкциите, остават една крачка пред властите на САЩ“, като преминават кораби под знамето на определени страни с по-малко строги закони, допълва още Хокс.

Bloomberg съобщи, че гръцките корабособственици са се оттеглили от търговията с руски суров петрол заради строгите мерки на Вашингтон.

Броят на гръцките танкери, превозващи руски суров петрол, намаля от 40 през май 2023 г. на 20 през втората половина на годината и до само 8 през януари 2024 г., след като Министерството на финансите на САЩ поиска от тях да обяснят как са спазили правилото за таван на цените.

Американските власти санкционираха три корабни компании на ОАЕ и три плавателни съда, собственост на тези компании, за доставка на руски петрол, продаван на цена, по-висока от лимита, наложен от САЩ.

Освен това компании в повече от 10 други държави са предупредени и след това глобени, ако продължат да транспортират руски петрол, според Bloomberg.

ЕС може да поиска от Дания да инспектира всички петролни танкери, превозващи товари от източния балтийски регион и пресичащи датските проливи.

Горивото от руски суров петрол продължава да навлиза на западните пазари

След като загуби клиентите си в Европа, Москва се преориентира към Китай, Индия и в по-малка степен Турция.

Русия им предложи петрол на намалени цени, но поради проблеми с плащането няколко танкера с 10 милиона барела суров петрол сорта „Сокол“ на борда са блокирани край южнокорейския бряг.

Въпреки това, милиони барели гориво, произведени от руски суров петрол, продължават да се внасят в Обединеното кралство, тъй като суровият петрол може да бъде преработен в Индия и след това продаден на други страни.

Русия смесва руския суров петрол с този, произведен в други региони, за да скрие истинския му произход. „Това се случва в Сингапур и Турция, както и в морето чрез трансфери от кораб на кораб, които са много трудни за контролиране“, заявява Маркъс Фишбърн от S-RM.

„Докато Русия продължава да намира посредници и купувачи, за да улесни нейната фантомна търговия, истинската стойност на приходите от петрол ще бъде трудно да се определи.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Алберт Попов: Това не бяха условия за състезание, много ме е яд

Алберт Попов се движеше на 22-о място след първия манш в слалома от Световната купа в Банско, но лощото време не му позволи да се пусне във втория. За него това бе първо състезание в курорта. Все пак най-добрият ни алпиец бе категоричен, че стартът правилно е бил анулиран. „Всъщност, […]