Няма мутация на COVID-19, която да компрометира ефекта на ваксината

NetNews

"Знаем достатъчно, за да имаме доверие, че има продукти, които са показали данни за ефективност и безопасност, предстои да видим дали ще бъдат разрешени. На всички ни е ясно, че няма как да знаем всичко за което и да било медицинско изделие в рамките на няколко месеца". Така проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН, коментира пред БНР разработените ваксини срещу COVID-19.

Тя посочи, че коронавирусът продължава да мутира, но уточни:

"Към момента сред най-широко разпространените мутации няма такава, която да компрометира ефекта на ваксината, която и да е от разработените".

Според проф. Александрова проблем с доверието във ваксините има в цял свят:

"Ваксината е факт и хората трябва да знаят, че върху тези прототипи на ваксини се работи от години. Бързината на появата на ваксини срещу COVID-19 не трябва да ни притеснява. Науката изпълнява своята основна мисия в екстремна ситуация да реагира бързо".

Ваксините винаги са били надеждата на човечеството, подчерта вирусологът. Тя беше категорична, че само с масово ваксиниране, поне на 65-70% от хората, може да бъде постигнат колективен имунитет срещу коронавируса.

По думите на проф. Александрова всички трябва да се държат отговорно в условията на пандемия и нарастващ брой заразени хора:

"Нямаме право на безпочвен оптимизъм, но имаме право на здрав разум, стъпил на научни доказателства и само заедно можем да постигнем успех".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Етър и Монтана не се победиха в скучноват мач

Етър и Монтана направиха 0:0 в последен мач от 16 кръг на родното първенство. Двата тима не създадоха множество ситуации и логично завършиха без отбелязан гол. Домакините изпуснаха да отбележат чрез Преслав Боруков и Милчо Ангелов през първото полувреме, а Давид Кики бе близо до гол за Монтана, но не […]