Областната болница в Ямбол на червено, над 2 млн. лв. е загубата до средата на годината

NetNews

Ямболската областна болница МБАЛ „Св. Пантелеймон” отчита милиони левове загуба. Това става ясно от отговора на здравния министър Стойчо Кацаров до депутата от БСП Кристиан Вигенин относно негово питане за финансовото състояние на лечебното заведение

.

Към 30 юни 2021 г. областната болница има отрицателен финансов резултат от над 2 млн. лв. Тези загуби са натрупани само в рамките на първото полугодие. За сравнение, загубите към края на 2020 г. са 194 хил. лв. Като прибавим и тях, болницата излиза на червено с над 2.2 млн. лв., без да се отчитат месеците юли, август и септември.

За първото шестмесечие на годината пък общите задължения на лечебното заведение са повече от 4.4 млн. лв., от които просрочените са 107 хил. лв. Спрямо същия период на предходната година е налице увеличение на размера на задълженията. Близо 80 процента от тях са към доставчици на медицински изделия.

Пак към края на юни, използваемостта на легловия фонд е 56 процента при отчетени за същия период на предходната година 66 процента. Преминалите болни за периода са 5140 при 5467 пациенти за същия период на миналата година.

Оперативното управление на МБАЛ „Св. Пантелеймон” се осъществява от съвет на директорите, който се избира от общото събрание на акционерите. След анализ на резултатите, общото събрание не е освободило от отговорност членовете на съвета на директорите за дейността им през 2020 г., се посочва още в отговора на министър Кацаров.

Припомняме, че от януари 2020 г. до края на август тази година, областната болница бе ръководена от д-р Димитър Рунков първо в качеството му на прокурист, а от юни 2020 г. – в качеството му на изпълнителен директор. В управителния орган влизаха още д-р Кирил Попов и Десислава Стоянова.

На 1 септември, на общо събрание на акционерите бе избран нов борд на директорите.  От 3-членния управителен орган бяха освободени д-р Рунков и д-р Попов. След спечелен конкурс, за членове са определени проф. д-р Жени Стайкова и  д-р Панайот Диманов, който поема и поста изпълнителен директор. Встъпването им в правомощия е от 10 септември, когато бе извършено вписването им в търговския регистър.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

В ареста остават баща и син, гледали марихуаната за милиони в "Кремиковци"

Оставиха в ареста баща и син, задържани при акцията в „Кремиковци”, при която беше открита марихуана за 1 милион лева. Двамата мъже – В.Г. и М.Г., са обвинени за това, че незаконно държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества, съобщават от прокуратурата, цитирани от Нова телевизия. В ползваното от тях […]