Община Пловдив не обжалва. Гергов може да получи контрол над Пловдивския панаир

NetNews

Община Пловдив не обжалва решението на Окръжен съд – Пловдив за акциите на община Варна в публично-частното дружество „Пълдин туринвест„, което е собственик на „Международен панаир Пловдив“.

Така се допуска овладяването на Пловдивския панаир от бизнесмена, бивш местен лидер на БСП и почетен консул на Русия Георги Гергов.

Крайният срок за постъпването на жалбата беше 17 часа в понеделник, 24 април. Такава обаче не е внесена, потвърдиха от Община Пловдив пред Свободна Европа.

Според plovdiv24.bg кметът Здравко Димитров е бил в отпуска. „Има решение на Общинския съвет и ние го изпълняваме“ – каза пред сайта заместник-кметът по финанси Величко Родопски. „Държавата досега не е направила нищо, а ние какво можем да направим? Само разходи правим“ – допълни Родопски и припомни, че съдът е потвърдил решението на Общинския съвет.

Решението на съда, което се очакваше да бъде обжалвано, отмени частично решение на общинския съвет в Пловдив от 19.12.2022 г., в което имаше противоречиви решение. На 4 април съдът постанови, че увеличението на капитала на общинско-частното дружество „Пълдин туринвест“ с акциите на община Варна в изложбения център е напълно законно. А мотивът за това е, че представителят на общината в общото събрание е подкрепил промяната на капитала на дружеството по волята на местния общински съвет.

Така в „Пълдин туринвест“ ще може да влезе нов акционер – управляваната от Иван Портних от ГЕРБ община Варна. Новият съсобственик влиза с апорт на акциите си в Пловдивския панаир. Те му бяха дадени от правителството на Бойко Борисов през 2016 г. 20 на сто от акциите на държавата в Панаита бяха дадени на Община Пловдив, а останалите 29 на сто – на Община Варна. Така „Пълдин туринвест“, дружество контролирано от Гергов, ще овладее и фирмата, която управлява панаира. Публичното участие в някога изцяло държавния панаир ще остане около 20%. С такъв дял държавата не може да влияе на решенията, които мажоритарният акционер може да взима еднолично.

Решението на общинския съвет с което се “отпуши” сделката бе взето по предложение на председателя на групата на „Алтернатива за Пловдив“ – Николай Радев. Тази група е наричана “БСП на Гергов”, защото съветниците напуснаха БСП след изключването на Гергов през 2021 г. Предложението община Пловдив да подкрепи увеличението на капитала на „Пълдин туринвест“, беше подкрепено и от групата на ГЕРБ. Кметът Здравко Димитров подаде жалба срещу това решение в последния момент и след намеса на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. По-късно обаче Борисов публично оттегли подкрепата на партията за Димитров и поиска той да подаде оставка като кмет. Димитров отказа и напусна ГЕРБ. Така в момента кметът на Пловдив официално не е част от партията на Борисов.

Строителството на съвременния панаирен град, който заема площ от 350 дка. в центъра на Пловдив, започва в края на 40-те години на миналия век.

Началото на овладяването на панаира е поставено по време на управлението на БСП, НДСВ и ДПС от 2005 до 2009 година. Премиер е Сергей Станишев, а панаирът е в ресора на икономическия министър Румен Овчаров. И двамата са в ръководството на БСП. През февруари 2023 г. Овчаров беше санкциониран за корупция по глобалния закон „Магнитски“.

Процесът в който Георги Гергов получава контрол над Панаира продължава и при трите правителства на Бойко Борисов.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

КНСБ няма да приеме бюджет без средства за пенсии и заплати

Снимка: БГНЕС КНСБ няма да приеме да бъдат орязани разходите за увеличение на пенсии и заплати в проекта за бюджет за 2023 г. Синдикатът ще предложи и преструктуриране на приходите от данъци, каза в интервю за БНР Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. „Ще предложим […]