Община Ямбол посече търговците с Коледния базар, фондация го управлява монополно и прибира таксите

NetNews

Неприятна изненада получиха тази година за коледните празници търговците и най-вече местният бизнес в Ямбол. Причината е, че кметската управа възложи организацията на традиционния базар на външен изпълнител, който ще определя таксите по свое усмотрение и ще ги прибира като собствен приход. В общината няма да се приемат заявления за участие в базара, нито ще се прилагат общинските цени за наем на площи. Това става ясно от отговор по подадено от нас заявление за достъп до информация до община Ямбол.

Организатор на Коледния базар е варненската Фондация „Сити парк фест“. Съгласно справката в търговския регистър, тя е създадена през 2018 г. с цел да популяризира спорта сред младото население и връзката човек-природа. Като предмет на допълнителна стопанска дейност е посочено организиране на рекламни кампании, наемане и отдаване на игрални площи с цел организиране на спортни активности. Фондацията нито е търговец, нито целта и предметът ѝ кореспондират с базара, който си е чисто търговска дейност. Въпреки това тя печели доверието на местната управа и въз основа на сключен договор получава правото еднолично да организира и управлява търговията в рамките на Коледния базар.

Община Ямбол отказа да предостави копие на договора с мотива, че изпълнителят не е дал съгласие за достъп до исканата информация, тъй като съдържала защитена търговска тайна и засягала интересите на Фондация „Сити парк фест“. Няма отговор и на въпроса по какъв регламент е избран точно този изпълнител, след като няма проведен публичен търг или конкурс. От кметската управа обаче посочват, че общината няма да получи пари срещу ползването на терена между бившето кино „Вапцаров” и Безистена, който е публична общинска собственост. Вместо това фондацията щяла да изгради детска площадка на стойност 20 хил. лв. на посочено в града място.

Тук възниква въпросът, колко пари трябва да прибере организаторът от търговците, на които преотдава под наем общински терени, за да си покрие разходите и да направи дарението. По справката от общината, сумите, които са постъпили от събрани от търговците такси в предходните години са: 2017 г. – 2167 лв., 2018 г. – 921 лв., 2019 г. – 9948 лв. По принцип ниските такси и данъци имат за цел насърчаване на бизнеса и стимулиране на икономиката.

По неофициална информация, тазгодишните такси на базара са в пъти по-високи от досегашните и са от порядъка на няколко хиляди лева за място. Това едва ли ще се отрази добре на бизнеса, особено предвид ковид кризата. Което в крайна сметка ще бръкне в джоба на крайния потребител.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Рекламни снимки показват смарт часовника на Google

Плановете на Google да пусне своя собствена серия смарт часовници не са тайна за никого и мнозина очакваха това да се случи при представянето на Pixel 6 серията преди няколко месеца. Според запознати плановете на Google са били именно такива, но проблеми с компоненти са забавили премиерата до началото на […]