Общински съвет-Ямбол гласува закупуването на Брънековата къща

NetNews

ОбС – Ямбол прие на днешното си заседание предложението на кмета Валентин Ревански за закупуването на Брънековата къща от наследниците на Петър Брънеков за 130 000 лева, съобщиха от общината. Сградата е построена в началото на миналия век, тя е недвижима културна ценност на Ямбол и е декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата с предварителна категория „местно значение“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Повече от 15 години къщата е изоставена от собствениците си. Община Ямбол е предприемала неколкократно действия, с които законово да ги задължи да я поправят. Ако сградата не бъде  укрепена  и реставрирана,  има  опасност тя да се срути в  близките години. Другата възможност е Община Ямбол да я придобие, реставрира и да ѝ вдъхне нов живот.

В  тази  връзка  е  изпратено  писмо  до  собствениците  Любен Брънеков  и Събина Брънекова-Милин с предложение да бъде закупен имотът. Постъпил е отговор в Общинска администрация, че те приемат предложението за закупуване на имота на цена от 130 000 лв.

Преди предложението да бъде внесено кметът на Ямбол е провел разговор с представители на Националния институт за недвижимо културно наследство. Тяхното становище било, че Община Ямбол трябва да се възползва от тази възможност за закупуване на емблематичната сграда и тя отново да бъде върната на Ямбол. Освен това е било организирано допитване чрез официалната фейсбук страница на Община Ямбол. В него се включили 7000 души, от които 92% (6440 души) реагирали положително за покупката на имота, обясняват от кметската управа.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Какво казват краката за здравето ни

Краката носят тежестта на тялото през целия ден, поради което се нуждаят от допълнителни грижи. За съжаление, те често не получават вниманието, което заслужават. Знаете ли, че може да идентифицирате много видове здравни проблеми – както физически, така и емоционални, просто като разгледате добре краката си? Това е повече от […]