Обявиха епидемична обстановка в община Благоевград заради грип

NetNews

Обявиха епидемична обстановка в община Благоевград заради грип

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От утре на територията на община Благоевград е обявена епидемична обстановка поради повишена заболяемост от грип и остри респираторни заболявания.

С предписание на директора на РЗИ се забраняват плановите операции в лечебните заведения, провеждането на детски и женски консултации, профилактичните прегледи, както и извършването на плановите имунизации и реимунизации при деца, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Най-засегната от остри респираторни инфекции е възрастовата група от 5 – 14 г., следвана от тази от 0 – 4 г.

Обучението на учениците остава в присъствена форма, като продължава наблюдението върху броя на отсъстващите, тъй като в някои училища техният брой е около 20%.

В зависимост от развитието на епидемичната обстановка могат да бъдат въведени допълнителни мерки.

МЗ напомня, че спазването на основните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция е ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и остри респираторни заболявания.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Разнобой в коалицията? ПП и ДБ не харесват идеята за форсмажор

Лансираната от вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова идея за обявяване на форсмажор по всички междуфирмени договори заради с войната в Украйна, не се хареса на ПП и ДБ. Още по темата 17 мар 2022 10:04 80 16 мар 2022 15:53 51 Според Александър Ракшиев от ПП това не […]