Обявиха хитови анимации за твърде насилствени за деца

NetNews

Докато децата съставят списъците си с анимации за предстоящата ваканция, ново проучване твърди, че някои от тях са твърде насилствени и им дават грешна представа за болката.

Екип от психолози твърди, че популярните детски анимационни филми като "Играта на играчките" и "Замръзналото кралство" объркват много представите на децата за реалния живот, пише Study Finds.

Резултатите от проучването разкриват, че в анимационни филми като „Аз, проклетникът“, „Търсенето на Дори“ и „Феноменалните" има персонажи, които не проявяват съпричастност, когато някой е ранен.

Изследователите добавят, че този фокус върху насилие и наранявания, които не получават състрадание, създава у децата грешна представа за болката. Младите зрители, погълнати от изключително влияещите филмчета, виждат близо девет случая на насилие или болка на час. Почти половината от времето международният екип открива, че малките зрители са свидетели на липса на съчувствие.

Британски и канадски психолози определиха своите открития като „шокиращи“. „Начинът, по който децата моделират, разбират и се справят с болката, има реални трайни последици за тях като личности, но също така и за всички нас в цялото общество“, казва в съобщение съавторът на изследването д-р Аби Джордан от Университета в Бат.

„Болката, по-специално хроничната болка, може да има силно изтощителни ефекти върху живота на децата и младите хора чак до зряла възраст. Част от предизвикателството в това е как говорим за нея".

Екипът е идентифицирал 454 болезнени инцидента в продължение на 52 часа в детска програма или филмче, средно 8,66 инцидента на болка на час. Силна болка или нараняване, класирани като най-често срещаните травми, забелязани от психолозите, се случват в 79% от случаите. Ежедневни нещастия като падане и спъване съставляват само 20% от сценариите, свързани с болката.

По отношение на реакциите, мъжките персонажи много по-често страдат от силна болка в анимациите и като цяло липсва съпричастност от страна на околните. Другите герои от анимацията са били свидетели на тези събития в три четвърти от времето. Те не проявяват съпричастност в 41% от случаите.

„Нашата оценка е, че тези програми биха могли да направят много повече, за да помогнат на децата да разберат болката, като я моделират по различни начини и е от решаващо значение да покажат повече съпричастност, когато персонажите изпитват болка.

Това е важно за начина, по който децата взаимодействат с другите, когато някое от тях изпитва болка, например когато някой техен приятел падне на детската площадка или когато отидат при лекарите за рутинни ваксинации".

Изследователите изброяват популярни анимации, излезли през последното десетилетие. които отговарят на смущаващата тенденция. Филмите включват „Аз, проклетникът 2“, „Сам вкъщи“, „Играта на играчките 3“ и „Играта на играчките 4“, „Феноменалните 2“, „Отвътре навън“, „В небето“, „Зоотрополис“, „Замръзналото кралство“ и „Търсенето на Дори“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Изгоненият от БСП депутат: Никого не съм удрял, бях на 5-6 км от побоя

От медиите научих, че съм участвал в някакво сбиване. Това не е истина, защото по време на инцидента аз съм бил на 5-6 км от мястото. Това заяви в ефира на bTV народният представител от БСП Иван Д. Иванов, който вчера беше изключен от Националния съвет на партията заради анонсирано […]