Одобриха бюджета на София за 2021 г.

NetNews

Бюджетът на Столична община за 2021-а година получи одобрението на местния парламент. След обществени обсъждания и дебати в комисиите на СОС, общинските съветници приеха бюджета на София в размер на 1,891 млрд. лева, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на общината.

Именно вследствие на обсъжданията, постъпилите предложения от политическите групи и очакваните повече приходи от данъците върху недвижимите имоти, имотните сделки и превозните средства, се залагат и повече приходи. От тях 5 млн. ще бъдат насочени към транспортните оператори поради утежненото им финансово състояние от ковид кризата, също така за основен ремонт на релсов път контактно-кабелна мрежа, за поддържане на зелени площи и инфраструктурни проекти.

"Бюджетът на София за 2021-а година е оздравителен. Основното предизвикателство пред него е продължаващата ковид криза и необходимостта от адекватен отговор на местно равнище чрез общинския бюджет, без обаче да натоварваме гражданите и бизнеса с по-високи данъци и такси, каквито екзотични предложения имаше." Това заяви председателят на финансовата комисия Георги Георгиев по време на обсъждането на бюджета. Той допълни, че целта е да се продължи политиката в социалната сфера, общинското здравеопазване и подпомагане на бизнеса в кризата.

Основният фокус на бюджета за 2021-а е изпълнението на три стратегически цели, по които са насочени над 400 млн. лева.

За първата цел – изграждане на стратегическа транспортна инфраструктура и реконструкции в София са предвидени 140 млн. лв., които ще позволят обновяването на ключови пътни трасета и връзки. В проекта на Столична община има списък с 10 ключови обекта и още 5 резервни.

С тези средства ще се продължи ремонтът на бул. "Т. Каблешков", довършването на ул."Филип Кутев", който е част от вътрешния ринг, Източната тангента, Ломско шосе, ул. Опълченска, отдавна очаквания ремонт на бул. "Първа Българска армия", както и ул. Кукуш, тунелите на Люлин и при НДК, бул. Скобелев, ул. Коперник и Чепинско шосе. Очакваните резултати са извеждане на трафика от центъра на града, което да доведе до подобряване качеството на атмосферния въздух.

Друг дългоочакван ремонт, който ще се реализира през 2021 г. е реконструкцията на трамвайното трасе на бул. Цар Борис III с еврофинансиране от 48 млн. лв. Обновяването ще обхване участъка от трамвайното "ухо" в кв. Княжево до "ухото" на Съдебната палата.

За втората стратегическа цел – изграждане, разширение и ремонти на детски градини и ясли са предвидени 65,7 млн. лв., които са за построяването на 45 нови сгради във всички райони на Столична община. Изключение прави само район Нови Искър, след като чисто нова модерна детска градина реши проблема с недостига на места там.

Предвидени са пари за стартиране на проектирането на 16 нови сгради на детски градини, чието изпълнение ще започне през следващата година. В края на 2020 г. кметът на София представи своята 3-годишна програма за строителство на училища, детските градини и ясли, с която ще се осигурят места за децата от 3 до 6 години.

Още 6 млн. лв. ще се насочат за изграждането на нови училищни корпуси и основни ремонти на 7 столични читалища.

През числата в бюджета на Столична община не се виждат политики за хората. Подобни бюджети, запазена марка на ГЕРБ, са адресирани единствено и само към обслужващата администрация и територията. Това е старо мислене в бюджетирането, възмути се председателят на групата на "БСП за България" в СОС Калоян Паргов.

"Отчетността, която ще видим за касовото изпълнение, може би към август 2021 г., ясно ще покаже един дефицит, за който говорим от много време – липсва програмно бюджетиране. Не си личи ефективното и ефикасно финансово управление", подчерта лидерът на БСП – София.

"Бюджетът е един концентриран израз на политики – числа, които са въплътени в дейности и политики, които ние предвиждаме да извършим през тази година. В разходната си част той трябва да е насочен към хората. Всеки бюджет трябва да е ориентиран към тях. Не бих нарекъл бюджетът оздравяваш, както някои хора бодро го направиха", обясни Паргов.

По думите му бюджетът, който се предлага, е с ниско качество на съдържанието и на информацията. Той си е чисто и просто една счетоводна сметка.

Паргов отбеляза, че ако е на мястото на Фандъкова, ще върне този бюджет за доработване, защото е срам за Столична община.

Година след година бюджетът, който управляващото мнозинство от ГЕРБ и кметът Фандъкова предлагат, може да се определи най-кратко като бюджет на пропуснати възможности. Това заяви Альоша Даков.

Той очерта няколко сериозни проблема в областта на екологията, на управлението на отпадъците и в областта на развитието на зелената система.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Изтръпването на пръстите от смартфона е симптом на сериозно заболяване

Синдромът на карпалния тунел е състояние, което се развива поради прищипване, подуване или притискане на средния нерв в карпалния тунел. Като правило това се случва поради монотонни движения, когато пишете на клавиатурата или докосвате екрана на смартфона. За това предупреди в „Аргументи и факти" руският ортопед Александър Бойков, цитиран от […]