Окончателно решение! Ето как здравните власти ще налагат карантина

NetNews

Здравните власти ще могат да поставят под карантина заразените с коронавирус по телефона и чрез получаване на имейл или SMS. Това решиха окончателно депутатите в парламента, където приеха на второ четене промени в Закона за здравето, предложени от ГЕРБ, предаде dir.bg.

Целта им е прецизиране на разпоредби по отношение на задължителната изолация и карантина, както и задължително болнично лечение на лица, болни от или заразоносители на заразна болест, мотивира се вносителят Даниела Дариткова – председател на ПГ на управляващите.

В закона беше записано, че на задължителна изолация подлежат не само хора с COVID-19, а и заразоносители на антракс, бруцелоза, вариола, вирусни хеморагични трески, дифтерия, ебола, жълта треска, коремен тиф, малария, полиомиелит, тежък остър респираторен синдром, туберкулоза с бацилоотделяне, холера, чума. Досега за тези пациенти беше записано, че освен на задължителна изолация, подлежат и/или на болнично лечение.

Министърът на здравеопазването, по предложение на главния държавен здравен инспектор, ще може със заповед да разпореди задължителна изолация на лица, болни от и заразоносители на заразни болести извън посочените по-горе, както и задължителна карантина на контактните с тях лица, въз основа на извършена оценка на съществуващия епидемичен риск от разпространението на съответната заразна болест.

За издаденото предписание за изолация или карантина гражданите ще бъдат уведомявани устно на посочен от тях мобилен или стационарен телефонен номер, което ще се удостоверява писмено с подпис на извършилото го длъжностно лице, като писменото удостоверяване ще се прилага към преписката. Уведомяването ще може да става и чрез изпращане на електронно или кратко текстово съобщение на посочен от лицето електронен адрес или мобилен телефонен номер. Предписанието за карантиниране обаче ще се смята за връчено, само ако заразеният върне обратно съобщение.

Лице, болно от или заразоносител на заразна болест, което откаже или прекъсне изпълнението на задължителната изолация, ще се наказва с глоба от 5000 лв. Ако заразен откаже да се карантинира, ще се намесва полиция, решиха още народните представители, записаха още депутатите в закона.

Между 50 000 и 100 000 лева пък ще е санкцията за този, който извърши износ на дефицитни за страната лекарства по време на извънредна епидемична обстановка. Прокуратурата вече започна разследване след сигнали за липсващи медикаменти, които фирми са продавали зад граница.

Бяха направени и промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с които се създаде правна възможност при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването със заповед да забрани за определен срок от време износ на лекарствени продукти от територията на страната. Целта е да се гарантират достатъчни количества лекарствени продукти за задоволяване на здравните потребности на населението на България.

Междувременно се очаква здравният министър проф. Костадин Ангелов да даде в парламента повече подробности за ваксините, които държавата ще поръча и се очаква имунизацията на най-рисковите групи да започне след Нова година. Мнозинството отхвърли искането на БСП по темата в пленарната зала да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Най-дългогодишният главен редактор на вестник в България загуби битката с коронавируса

На 3 декември 2020 година след тежко боледуване от COVID-19 e починал Николай Томов – главният редактор на великотърновският вестник "Борба". Скръбната вест съобщиха от регионалното издание. Томов издъхна само няколко месеца преди да отпразнува 50-годишен юбилей в любимия си вестник, на който посвещава голяма част от живота си. Той […]