Омбудсманът иска списък с лекарства, които дават фалшив положителен тест за дрога

NetNews

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов да изготвят списък на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици, посочват от пресцентъра на ведомството.

„Към момента няма официален списък с лекарства, които оказват влияние при проба, поради което смятам, че би било добре да се създаде работна група по въпроса или Експертният съвет към Националния съвет по наркотични вещества би могъл да даде експертно становище какво е въздействието на различните лекарства при тест и да се състави списък, който да е отворен и да може да се допълва“, пише проф. Ковачева.

„Считам, че познаването на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици, значително би намалило негативните последици от евентуалния фалшив резултат, тъй като би дало възможност за предприемане на нужните мерки преди шофиране и съответно – тестване“, категорична е омбудсманът.

Проф. Ковачева посочва, че приемането на различни лекарства от няколко фармакологични групи могат да повлияят на резултата при направен тест за наркотици, тъй като и малки концентрации от тях могат да наподобят някои от забранените наркотични вещества и това е публично известен факт.

Тя допълва, че в това число са и често използвани без рецепта лекарства. Като пример може да се посочат нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, деконгестанти, лекарства за суха кашлица, антибиотици, антихистамини, антихипертензивни средства, перорални антидиабетни средства, антидепресанти и антипсихотици, психостимуланти и др.

„Безспорно е, че една от основните причини да продължава войната по пътищата е употребата на психоактивни вещества – алкохол и наркотици. Наред с предприетите мерки, които се надявам да дадат резултат, считам, че гражданите трябва да са официално запознати с възможността приемано от тях лекарство да позитивиратест за наркотици“, категорична е проф. Ковачева.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Коя е страховитата богиня Ерида, на която кръстиха новия коронавирус?

Животът по цялото земно кълбо се промени през 2020 г. с разпространението на COVID-19, а от тогава насам всеки подвариант на коронавируса развива свой собствен уникален генетичен състав, който от своя страна има последици за общественото здраве. Преди няколко седмици Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство направи важно съобщение, […]