Омбудсманът сезира премиерa, че бедните са оставени без „водни помощи“

NetNews

Социално слабите у нас са оставени без т.нар. „водни помощи“, въпреки че цената на водата скочи драстично и по закон имат право на това.

По този повод омбудсманът проф. Диана Ковачева сезира служебния премиер Гълъб Донев за необходимостта от спазване на законите относно прилагане на мерките за социално подпомагане на хората с ниски доходи при заплащане на водоснабдителните услуги, съобщи пресцентърът на обществения защитник.

Диана Ковачева вече се обърна към служебните министри на финансите и труда и социалната политика за информация по области колко са гражданите, които през 2021 и 2022 г. са получили т. нар. „водни помощи“ за питейно-битови нужди.

Омбудсманът настоя да разбере за посочения период какви са реално размерите на изплатените социални помощи в лева и на колко лица са били дадени, включително основанието за отпускането им.

Повод за писмото на обществения защитник е драстичният скок на цената на водата в цялата страна, както и зачестилите жалби до институцията на хора, които трудно плащат сметките си за нея и се оплакват заради отказ на регионалните дирекции „Социално подпомагане“ да отпускат водни помощи.

Отговор до момента Диана Ковачева е получила от служебния вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров. От него става ясно, че Министерството на труда и социалната политика застъпва принципна позиция от 2004 г., че Законът за соцално подпомагане осъществява необходимата социална защита, без да се налага въвеждането на специален вид помощ.

Законът е ясен и изразявам увереност, че ще предприемете необходимите действия за спазването му. Законодателят по недвусмислен начин, без възможност за избор, е регламентирал правото за получаване на конкретния вид помощ на определената група лица“, пише омбудсманът до служебния премиер.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Две години затвор за мъж, измамил 63-ма в интернет с доставки на авточасти

Съдът в Монтана осъди на 2 годи затвор 28-годишен мъг от село Ребърково в община Мездра, който измамил в интернет 63 души от цялата страна. Той обещавал доставка на резервни части за автомобили от Германия и Италия, съобщиха от Съдебната палата в Монтана. От септември 2019 година до юли 2020 […]