Омикрон се разпространява с бързи темпове във Франция и САЩ

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Франция регистрира над 200 000 случая на Covid-19 за 24 часа, което е нов дневен рекорд, заяви министърът на здравеопазването Оливие Веран, тъй като вариантът на коронавируса Омикрон продължава да се разпространява.

Веран съобщи на парламентарно изслушване, че са регистрирани 208 000 положителни случая, в сравнение със 179 807 случая, съобщени във вторник.

Около 10% от френското население е било в контакт с някой, който е заразен с вируса, каза Веран, и дори ваксинациите едва ли ще осигурят достатъчна защита. „Циркулацията на вируса е твърде интензивна“, каза той. В понеделник министърът предупреди, че до началото на януари Франция може да достигне повече от 250 000 случая дневно.

По данни на университета „Джонс Хопкинс“ САЩ са достигнали най-високата средна стойност на нови случаи на Covid в историята, тъй като вариантът Омикрон се разпространява с бързи темпове. Движещата се седемдневна средна стойност на новите случаи е 265 427 към вторник, надминавайки предишния връх от 251 989, установен в средата на януари 2021 г., показва тракерът, поддържан от университета.

Преди института да публикува данните, епидемиологът и имунолог от Харвард Майкъл Мина написа в Туитър, че броят вероятно е „върхът на айсберга“, като истинският брой на случаите вероятно е много по-голям поради недостиг на тестове и невключени резултати от домашни тестове.

Силно мутиралият щам Омикрон, който според правителствения модел представлява около 59% от случаите в САЩ през седмицата, приключила на 25 декември, е най-преносимият, наблюдаван до момента. Той често е в състояние да заобиколи предварителния имунитет, получен чрез ваксинация и предишна инфекция.

Макар че процентът на тежките последици изглежда по-нисък, Омикрон вече претоварва натоварените преди това болнични системи в цялата страна, а здравните работници напускат на тълпи поради изтощение. Според данните, събрани от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), всеки ден се приемат почти 9000 пациенти, което все още е далеч от пика от 16 500 пациенти на ден, наблюдаван през януари.

Последният важен момент идва, след като CDC съкрати препоръчителното време, в което хората трябва да се изолират след положителен тест, от 10 на пет дни, стига да нямат симптоми и да продължат да носят маска. Този ход беше приветстван от авиокомпаниите и хотелиерската индустрия, но експерти по обществено здраве разкритикуваха решението да се пропусне изискването за отрицателен тест за Covid – дори чрез бърз антигенен, който добре корелира със заразността.

Повече от 820 000 американци са починали от пандемията, което прави Съединените щати най-тежко засегнатата страна в света.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ще падне ли кабинетът "Петков", ако се появи политическа алтернатива?

Кабинетът „Петков“ ще падне в момента, когато се появи политическа алтернатива. Това коментира политологът Цветанка Андреева в предаването „Денят ON AIR“ с водещ Ганиела Ангелова. „Имат половингодишен административен опит, имат и университетската база, но въпросът е имат ли политическата воля на истински реформатори, или са подставени лица, родени от пиара […]