Опаковат Паметника на съветската армия със знамената на България и Украйна

NetNews

Паметникът на съветската армия в столицата ще бъде опакован със знамената на България и Украйна днес. Организаторите призовават „да скрием позорното и натрапчиво присъствие на пропагандния монумент на окупационната червена армия“.

Акцията е организирана от гражданската инициатива, която се бори за демонтирането на „МОЧА“ (Монумент на окупационната червена армия – алтернативното име на Паметника на съветската армия).

„Докато в Киев преди броени дни беше демонтиран паметника на руско-украинската дружба, а Русия не спира да погазва всякакви международни граници, договори и културно-исторически връзки, у нас институциите продължават да се ослушват дали премахването на паметника на българо-съветската дружба (защото МОЧА е точно това) няма случайно да наруши някоя запетайка от нещо, което дори не може да бъде открито като документ.

Затова и в знак на подкрепа към Украйна в този критичен миг заедно ще опитаме да измием срама от това безкрайно крещящо бездействие и ще започнем опаковане на паметника на съветската армия със знамената на България и Украйна”, казват организаторите.

Опаковани със знамената на България и Украйна първо ще бъдат скулптурните композиции в североизточния край на монументалната площадка. Фигурите ще останат покрити със знамена в продължение на следващите няколко денонощия.

Призивът на организаторите е хората да носят собствени знамена, за да се покрие колкото се може по-голяма площ от монумента.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Оръжие за Украйна: Кога ставаш участник във войната?

Политическите дискусии за евентуални доставки на оръжие за Украйна се водят много разгорещено в Германия. В тази връзка възниква и един (все още) хипотетичен въпрос: какви правни последици може да има за Германия, ако обучава украински войници да боравят със западното оръжие. В една експертиза, изготвена от научната служба на […]