Опасност от разцепление на Босна: какво се видя в Сараево

NetNews

Парадът за „Деня на Република Сръбска“ се проведе в Източно Сараево – предградие на босненската столица, което попада в доминираната от сърбите част на многонационалната държава. В него се включиха не само части на силите за сигурност, но и членове на националистическия рокерски клуб „Нощните вълци“, създаден първоначално в Русия.

На трибуната най-отпред стоеше президентът на Република Сръбска Милорад Додик, който за пореден път демонстрира, че никак не го интересува съдбата на общата държава Босна и Херцеговина:

„Да живее Сърбия. Да живее Република Сръбска. Да живее сръбският народ“, обяви той.

Датата 9 януари не е случайна

Парадът неслучайно се проведе на 9 януари – на този ден през 1992 година сърбите в Босна се отцепиха в своя собствена република. Това даде мощен тласък за войната в Босна. Най-вече бошняците и хърватите свързват тази дата с последвалите военни престъпления.

В съседния квартал, населяван предимно от бошняци, националистическото представление на сръбските сили за сигурност предизвика пълно недоумение. „Никак не одобрявам станалото. Те само мамят народа. Един ентитет се опитва да се превърне в държава. Но това няма да стане. Искат да създават напрежение и да сплашват хората“, казва един минувач. А друг добавя: „Ужасно. Тези хора трябва да се срамуват“.

Парадът е противоконституционен

В сръбския квартал хората не желаят да коментират парада. Но един млад мъж изглежда много впечатлен от появата на антитерористично подразделение към полицията на Република Сръбска. На въпрос какво мисли за парада, той отговаря: „Само най-доброто! Това е денят, в който честваме живота на сърбите в тези райони. Без този ден нямаше да ни има тук“.

Честването на 9 януари обаче е нарушение на конституцията на многонационалната държава. Няколко организации още същия ден подадоха жалби, включително и срещу президента на Република Сръбска Милорад Додик и срещу общините Баня Лука и Източно Сараево, а жертви на геноцида искат санкции срещу Додик.

„Пълзящо разцепление на Босна и Херцеговина“

Жалбите са отправени до Върховния международен представител в Босна и Херцеговина Кристиян Шмит. Германецът вижда в датата 9 януари обаче само един от многото проблеми на страната. „Загрижен съм от честването на 9 януари, както и от действията на парламента в Баня Лука да се върви по път, който е в пълен разрез със съдебните и държавни решения в страната – тоест върви се към пълзящо разцепление на Босна и Херцеговина. Това за мен е централният проблем.“

Шмит обеща на държавната прокуратура пълно съдействие в разследването на обстоятелствата около провелия се парад. За пресичането на опитите за разделяне на многонационалната държава обаче са необходими усилията и на международната общност, и най-вече тези на Европейския съюз, добавя Върховният представител.

Автор: Зилке Хане

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Тити Папазов: Държавата е дезертирала от българския спорт, трябва да го казваме ясно

След реакцията на БФС и част от отборите в елита, сега и други спортове се обединиха срещу промените в закона за хазарта. От името на баскетбола пред колегите от „Нова“ говори Тити Папазов. „Държавата е дезертирала от българския спорт, трябва да го казваме ясно. Ако нещо най-много е пропаднало от […]