„Опашката“ на Захари Карабашлиев е романът на годината

NetNews

Носителят на Единадесетата литературна награда за български роман на годината на Националния дарителски фонд „13 века България“ (НДФ) е „Опашката” на Захари Карабашлиев. Това беше обявено на тържествена церемония в галерия „Средец“. Освен престижното отличие авторът на романа-победител получи и парична награда от 11 000 лв., заедно с две емблематични за НДФ книги – „Добри“ и „Река на толерантността“, връчени от изпълнителния директор на Фонда Слава Иванова, съобщава БТА.

Освен това Захари Карабашлиев получи за романа „Опашката” и пластиката „Цветето на Хеликон” за най-продавана книга през 2021 г. сред общо 12-те номинации на книжарници „Хеликон”.

„Опашката” е избран за носител на Единадесетата литературна награда за български роман на годината от жури в състав: председател проф. Боян Биолчев и членове проф. Амелия Личева, писателката Здравка Евтимова, проф. Пламен Дойнов и доц. Атанас Капралов. Съставът на журито бе пазен в тайна до самия час на обявяване на победителя, за да се гарантира липса на всякакви опити за лобиране. От общо 34 романа, издадени през 2021 г., журито номинира първоначално шест произведения: „Жена на вятъра“ от Александър Секулов (изд. „Хермес“); „Мисия Туран“ от Алек Попов, (изд. „Сиела“); „24 часа труд“ от Васил Панайотов, (изд. „Жанет 45“); „Шестият пръст“ от Деляна Манева, (изд. „Сиела“); „Т като Ташкент“ от Христо Карастоянов, (изд. „Жанет 45“) и „Опашката“ от Захари Карабашлиев, (изд. „Сиела“).

„Беше по-лесно да отсеем шестимата номинирани, отколкото впоследствие да излъчим като победител един от тях”, каза проф. Биолчев.

Захари Карабашлиев благодари за честта да бъде носител на престижната награда и сподели, че тя е важен стимул за един автор в тези времена на разлом. Той каза, че в разломни периоди като писател е избрал да бъде максимално близо до времето, но и максимално далече, за да успее да преработи случващото се. И най-важното – избрал е да бъде винаги „100 процента ясен”.

„Културата, тази култура, която води човечеството напред, културата на Просвещението и прогреса започва с КНИГИТЕ! Във време на фундаментално разделение и цивилизационен разлом (и то не някъде навън, а вътре, у нас) ние, българите, използваме едни и същи букви, едни и същи думи и почти едни и същи изречения да се нараняваме едни други. Но какво да се прави?

Мой ангажимент като писател е не да помирявам и утешавам (за това служи религията), нито пък да поучавам (за това е образованието), а да съм достатъчно близо до тревогите на времето, в което живея, но и на достатъчна дистанция, за да мога да ги преработвам в писане… Надявам се книгите ми да бъдат освен всичко друго документ както на това, което Бог ми е отредил като способности, също на моя труд, но и на времето, в което живея. Така, както съм го видял.“, каза Карабашлиев.

Езикът е единствената територия без разлом, той е единственият обединител, смята проф. Биолчев.

Престижният конкурс се провежда от 2011 г. Целта му е да насърчава и популяризира съвременната българска художествена литература, посочват организаторите. През 2021 година отличието взе романът „Времеубежище“ от Георги Господинов (изд. Жанет 45).

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Apple загуби позицията си на най-ценнa компания в света

Аррlе зaгyби пoзициятa cи нa нaй-цeннaтa ĸoмпaния в cвeтa нa фoнa нa cepиoзнaтa paзпpoдaжбa нa aĸции нa тexнoлoгичнитe ĸoмпaнии. B пocлeднo вpeмe инвecтитopитe пpoдaвaт aĸции в тexнoлoгични фиpми и ce нacoчвaт ĸъм „пo-мaлĸo pиcĸoви aĸтиви“, пишe ВВС. Aĸциитe нa Аррlе ca пaднaли c нaд 5% в Ню Йopĸ в cpядa, […]