Операта „Набуко“ от Джузепе Верди гостува в Ямбол на „Златната Диана“ 2021

NetNews

На 22 юни, вторник, като част от програмата на Музикални празници „Златната Диана“ 2021, почитателите на оперното изкуство в Ямбол ще могат да видят операта „Набуко“ от Джузепе Верди. В нея участват оркестърът на Плевенска филхармония, хор на Държавна опера – Русе и Общински хор „Гена Димитрова“ – Плевен. Диригент е познатият на ямболската публика Найден Тодоров, режисьор – Надя Христозова. Венцислав Атанасов ще бъде в ролята на Набуко, Габриела Георгиева ще се превъплъти в Абигейл, Шмилена Султанова – Фенена, Мартин Цонев – Захариа, Георги Султанов – Измаел. Оперният спектакъл ще се състои в Спортна зала „Диана“ от 19:00 часа.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

 „Набуко“ е операта на Верди, в която композиторът се изявява като гениален театрал, който със силата на музиката развива оперния сюжет и преплита темите за борбата за свобода, любовта, агресията и възтържествуването на справедливостта.

„Набуко“ е третата опера от ранното творчество на Джузепе Верди, но още с първото си представление през 1842 година в Миланската скала има триумфален успех. Прословутият хор на евреите се превръща в химн на италианския народ и най-популярната мелодия, отговаряща на емоционалната италианска душевност и интерпретирана масово от всички слоеве на обществото. Сюжетът, вдъхновен от библейския епос, е изпълнен с патоса на свободата.

Самият Верди посочва „Набуко“ като преломна творба по пътя към създаването на индивидуален композиционен стил. Маестрото обогатява и задълбочава този стил, но в основни черти той остава определящ за цялостното му творчество.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вписват новото ръководство на "Автомагистрали" в четвъртък

Агенцията по вписванията е извършила проверка на документите по партидата на „Автомагистрали“ ЕАД и е констатирала пълното им съответствие с действащото законодателство. Министерството на регионалното развитие и благоустройството очаква вписване на ръководството в четвъртък, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Новото ръководство на дружеството заяви, че очаква незабавно след вписването си […]