Опитите за овладяване на цялото Черноморско крайбрежие – риск и за България

NetNews

„Битката за Източна Украйна е ключова. Това ще бъде сухопътна операция. Без сериозна противовъздушна отбрана на украинските войски ще бъде трудно да се справят с тази агресия. Определено им трябват тежки въоръжения, за да могат да се изнесат боевете извън градовете и да се намали рискът за цивилното население, за цивилната инфраструктура. Решаването на тази операция дори в календарното време с наближаването на 9 май има голямо символично значение за руснаците. Което означава, че те ще хвърлят всички сили.“ Това мнение изрази пред БНР бившият военен министър и военен експерт Велизар Шаламанов.

Логистиката за руските военни части на изток ще бъде по-лесна, защото са по-близо до руската граница, както и заради създадения коридор от Крим към Донбас, допълни експертът.

Още по темата

16 апр 2022 10:29

281

16 апр 2022 08:12

619

15 апр 2022 09:33

409

На изток има достатъчно украински сили – тяхното обграждане и евентуален успех на руската армия практически ще обезсили много сериозно украинските въоръжени сили, заяви Велизар Шаламанов.

Според него резултатите от тази битка на изток ще предопределят шанса за прекратяване на огъня, а след това възможност за договаряне на стъпки към мира.

Относно прегрупирането и насочването на руските войски на изток бившият военен министър коментира: „На стратегическо ниво промяна няма. Това е тактическа адаптация след крупния неуспех да бъде овладян Киев, да бъде сменено правителството, да бъде поставено марионетно управление, да започне процес на денацификация, както казва Путин, което означава прочистване на украинското общество от свободомислещи хора. Тактически се търси военен успех в Източна Украйна.“

Опитите за овладяване на цялото Черноморско крайбрежие, свързването с Приднестровието и удържането на голяма и икономически важна част от Украйна е сериозен риск и за България, изтъкна Велизар Шаламанов.

„Овладяването на тази част от Украйна ще направи икономическото опериране в Черно море почти невъзможно, много трудно и ще намали възможностите за бързо възстановяване на Украйна,“ посочи Шаламанов.

Загубата на крайцера „Москва“ е огромна и символна, смята Шаламанов. Той поясни, че флагманът на Руския черноморски флот е построен в Украйна под името „Слава“, преминал е в Руските военноморски сили след разпадането на Съветския съюз, а сега „Москва“ е потопена и то край украинския бряг, най-вероятно с ракетен удар.

„Да се взривят боеприпаси без кинетична атака, е много малко вероятно. Тепърва ще има разследване от руска страна, но едва ли ще чуем истината.“

„Това е голяма победа за намаляване на риска срещу Одеса“, изтъкна още Велизар Шаламанов след потъването на руския крайцер. По думите му много трудно би бил проведен десант „без такъв кораб като „Москва“.
 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Русия забрани на Борис Джонсън да влиза в страната

Снимка: архив, БГНЕС Руското външно министерство днес заяви, че е забранило влизането в страната на британски премиер Борис Джонсън, министъра на външните работи Лиз Тръс, министъра на отбраната Бен Уолъс и още 10 други настоящи и бивши членове на британското правителство и политици, предаде Ройтерс. Още по темата 9 апр […]