Остатък от комунизма: домовете за пеленачета в Чехия

NetNews

Те са един от последните остатъци на комунистическата диктатура: Чехия е една от малкото страни в ЕС, в които още има домове за сираци под 3-годишна възраст. Последиците от "колективното възпитание" остават за цял живот.

Домовете за кърмачета и малки деца в Чешката република са един от последните остатъци на диктатурата през периода 1948 – 1989 година. Четири години след комунистическия пуч в тогавашна Чехословакия, през 1952 година новият режим спря всички помощи за нуждаещите се от грижи деца и тяхното отглеждане в приемни семейства. На тяхно място въведе домове, в които децата бяха възпитавани "колективно".

Днес Чехия е една от малкото страни в Европа, в които в домове биват настанявани и деца под 3 години. Сега в парламента в Прага бе внесено искане за закриването на въпросните домове.

Но приемането на съответния закон беше отложено, с което намаляват шансовете това да се случи в рамките на сегашния парламент. Съществува опасност цялата процедура да започне отначало след изборите на 8 и 9 октомври тази година.

Следите остават цял живот

Основният аргумент за закриването на тези домове са тежките поражения върху психиката, които нанася отглеждането в несемейна среда на толкова малки деца. Експерти твърдят, че вредите от това остават за цял живот. "По този начин ние като общество създаваме хора в неравностойно положение", казва социоложката Терезия Пемова от Националния институт за децата и семействата.

"Деца под 3-годишна възраст в никакъв случай не бива да живеят в домове", подчертава и Алеш Юхелка от управляващата партия ANO ("Действие на недоволните граждани“) и депутат в парламента в Прага.

Други политици обаче са против закриването на въпросните детски домове. Те смятат, че без тези социални заведения има опасност някои от децата да останат на улицата. "Аргументът, че нямало достатъчно приемни семейства, е фалшив", казва по този повод Юлия Кохова. Експертката в областта на закрилата на децата посочва, че е предвиден преходен период от няколко години, който е напълно достатъчен да бъдат намерени желаещи приемни родители или възможности за настаняване на болни деца в подходящи медицински заведения.

В цялата страна в такива детски домове живеят около 250 деца. "Разполагаме с над 20 000 души, които могат да се грижат за тях, в това число и бабите и дядовците на децата. Отделно от това имаме 732 приемни родители, които биха могли през преходния период да поемат функциите на детските домове", казва той за ДВ.

Въпросът не опира до пари

Държавата намали парите за временен прием на дете в семейство на 20 000 крони (800 евро)€ Някои депутати настояват тя да бъде увеличена на над 1100 евро за първото дете в приемно семейство.

За много приемни родители обаче парите не са най-важният аргумент. "И със сегашната помощ от държавата можем да се справим“, казва 62-годишната Мария Тетхова от град Ухерски брод. Бившата медицинска сестра работи от 1990 като приемна майка и дотук е полагала грижи за 10 деца. "Особено най-малките се нуждаят от много грижи и постоянен интерес. И тъкмо това е, което те не могат да получат в детския дом – дори и при най-голямо желание от страна на персонала. Едно приемно семейство за тях е най-доброто, което могат да получат. Така те остават в близка до естествената семейна среда", казва тя за ДВ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Ще можем да гласуваме и по време на ваканцията си

Възможността да се гласува, ако си на почивка е само, ако си регистриран по настоящ адрес. Много хора ще са на почивка по време на парламентарните избори и получихме много запитвания. Това заяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева в предаването „Още от деня“ по БНТ. "Има възможност за […]