Отказаха предсрочно освобождаване на мъж, убил тъща си с джанта

NetNews

Раиф Али, убил зверски тъща си, удряйки я с джанта по главата в Розино, поиска да излезе предсрочно от затвора, предаде TrafficNews. През 2010 година той получи присъда от 18 години зад решетките за престъплението. Окръжният съд в Стара Загора е уважил искането на мъжа, но днес магистратите от Апелативен съд – Пловдив са го отхвърлили.

Убийството беше извършено в село Розино на 25 октомври 2009 г., където Раиф живеел с дъщерята на жертвата в дома на майка ѝ. Там Неджибе и майка ѝ Зерифе Мустафа се грижели за трите деца на семейството. Раиф и Зарифе се карали непрекъснато, а мъжът, който имал проблеми с алкохола, често биел не само тъщата, но жената и децата си. След поредния побой той бил отстранен от къщата им и заживял под наем в покрайнините на Розино, като съпругата му продължила да контактува с него и да го посещава заедно с децата им. Раиф също ходел в къщата им и раздавал правосъдие на пияна глава.

На 25 октомври 2009 пияният Раиф Али нападнал тъщата си, защото мислел, че тя стои в основата на изгонването му от дома. Когато го видели, съпругата и децата избягали от страх, а Раиф крещял, че "иде за смърт". Той взел метална джанта и залостил 79-годишната тъща, започвайки да ѝ нанася удари по главата и тялото, докато тя издъхнала. След това захвърлил джантата и започнала да вика за помощ, като пред дошлите полицаи твърдял, че е намерил старицата в това състояние, а впоследствие си признал, че я убил.

С определение Старозагорският окръжен съд е уважил предложението на началника на затвора в Стара Загора Раиф Али да бъде предсрочно условно освободен от изтърпяване на остатъка от около три години и девет месеца от наложено му от Окръжен съд – Пловдив през 2010 г. наказание от 18 години лишаване от свобода.

Прокуратурата е останала недоволна от определението и го атакувала като незаконосъобразно пред Апелативен съд – Пловдив. Прокуратурата смята, че от приложените доклади от затвора не може да се обоснове категоричен извод, че корекционния процес с осъдения е завършил.

Видно е, че Раиф Али неотдавна – през 2018 г., е допуснал на няколко пъти нарушения на реда и дисциплината, за което са му били налагани съответните наказания, поради това прокуратурата счита, че корекционната работа спрямо него следва да продължи, за изпълнение заложените цели и задачи в плана на присъдата и с оглед постигането на целите на наказанието.

Апелативните магистрати смятат, че протестът на прокуратурата е основателен. Съдът не споделя доводите на Окръжен съд – Стара Загора, тъй като намира, че осъденият не е показал, че се е поправил и превъзпитал.

В докладите от затвора няма мотивиран отговор дали е постигнато изменение в ценностните нагласи на Раиф Али според индивидуалния план на присъдата, която трябва да е взела под внимание конкретното извършено правонарушение. Анализът на данните от докладите сочи, че няма яснота за резултатите от корекционния процес при лишения от свобода, тъй като не са фокусирани първоначални регистрираните проблемни зони, сред които е зловредната употреба на алкохол.

Данните за поведението на осъдения до известна степен са негативни във връзка с грубите дисциплинарни нарушения, допуснати при извеждането на Раиф Али извън контролираната среда, за да работи на външен обект, където е допуснал грубо отношение към длъжностни лица и други нарушения.

Апелативен съд – Пловдив счита, че липсва една от кумулативните предпоставки за предсрочно условно освобождаване, тъй като осъденият Раиф Али не е дал всички изискуеми доказателства за своето поправяне.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Наказаха Мартин Райнов от Левски

Дисциплинарната комисия към БФС обяви наказанията след изминалия кръг в efbet Лига и Втора лига. Халфът на Левски Мартин Райнов ще пропусне един мач заради натрупани жълти картони. Наложена му е и 250 лева парична глоба. Наказани са и двама от помощниците на Димитър Димитров-Херо в Берое – Йордан Господинов […]