Отказът на Дуда да се срещне с Меркел е обида, а не случайност

NetNews

Между Германия и Полша избухна дипломатически скандал: полският президент Анджей Дуда не намери време да се срещне с канцлера Ангела Меркел по време на прощалното ѝ посещение, пише германският вестник Die Welt, предава агенция „Фокус“.

Ангела Меркел не получи най-топъл прием във Варшава, подчертава изданието. Докато се приземи в полската столица, тя трябваше да преразгледа плановете си. Разбира се, малко по-късно тя получи букет цветя от премиера Матеуш Моравецки в парк Лазиенки, но президентът Дуда, който е първият човек в страната според протокола, не поздрави Меркел – и това въпреки факта, че канцлерството преди това беше обявило планираната среща на Меркел и Дуда, подчертава изданието.

Няколко дни по-рано полските медии съобщиха, че срещата може да не се състои. В същия ден президентът на Полша се очаква да присъства на възпоменателни събития в Катовице в южната част на страната. По този начин германският канцлер вече посети американския президент Джо Байдън и украинския президент Владимир Зеленски по време на „прощалното си турне“, докато лидерът на държава от ЕС ѝ отказа такава чест.

Според Die Welt е съмнително, че причината наистина е, че президентът на Полша не може да присъства на две събития наведнъж. Журналистите на изданието смятат, че това е умишлен отговор от Полша. Факт е, че германското правителство през юни тази година трябваше да покани полския премиер Моравецки на правителствени консултации в Берлин, но в крайна сметка не го направи, което не се хареса Варшава.

От гледна точка на Германия, отказът на Дуда да приеме Меркел е обида и доказателство за трудните отношения, подчертава германският вестник. Нито една друга страна партньор не е третирала Берлин така студено, както сега Полша. Има много конфликти между двете държави.

Да, Полша се превърна в един от най-важните търговски партньори на Германия: страната с оборот от 122,9 млрд. евро надмина дори Италия и сега е на пето място сред търговските партньори на Германия. Политически обаче и двете страни нямат какво да си кажат.

Варшава взе под внимание съобщението за завършване на строителството на „Северен поток 2“ миналия петък. Изграждането на газопровода допринесе за влошаване на отношенията между Германия и Полша през годините. Във Варшава той се счита за заплаха не само за енергийната сигурност на Полша, но и за целия ЕС. Германското правителство си затваря очите за тези опасения.

Германските дипломати с изненада отбелязват все по-враждебните чувства към Германия в Полша. Полската телевизия сега с груби думи изобразява Германия като враг на Полша. Това не винаги е било така, припомня Die Welt.

През 2005 г., когато Меркел за първи път стана канцлер, имаше голяма еуфория за новата Европа. Полша се присъедини към ЕС година по -рано. От 2007 г. страната се ръководи от либерално-консервативната партия на Доналд Туск, който по-късно стана председател на Съвета на ЕС, като остана на поста в продължение на осем години. Берлин намираше повече общо с това правителство. През 2015 г. „Право и справедливост“ спечели изборите в Полша, отчасти благодарение на отхвърлянето на имиграционната политика на Германия. Това е началото на отчуждението между Германия и Полша, отбелязва вестникът.

Прощалното посещение на Меркел във Варшава дойде в момент, когато полските политици открито говорят за „Полекзит“, излизане на Полша от ЕС. Те твърдят, че ако събитията се развиват така, както досега, скоро Варшава ще трябва да вземе радикални решения. Както припомня Die Welt, по-рано Европейската комисия поиска от Върховния европейски съд да наложи финансови санкции срещу Полша, тъй като Варшава престана да се съобразява с решението, прието съгласно постановление на най-висшия европейски съд.

Продължаващото вече шест години отстъпление от върховенството на закона в Полша прерасна до европейски проблем, подчертава германският вестник. Ако държава от ЕС поставя под въпрос основните права на Европейския съюз, това засяга целия съюз. Най-голямата грешка на Ангела Меркел беше, че не реагира достатъчно енергично, казват наблюдатели.

В същото време сдържаността на Меркел, колкото и противоречиво да звучи, остави вратите за Варшава отворени. Бъдещият канцлер обаче във всеки случай ще получи трудно наследство, заключава Die Welt.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Америка - една разкъсана страна

САЩ преживяха ислямските терористи, но щурмът на Капитолия, извършен от "родни" екстремисти, взриви доверието в американската демокрация. Америка е разкъсана: милиони и до днес подкрепят разединителя на нацията Тръмп. Дори в деня, в който почетоха паметта на жертвите на терористичните атентати от 11 септември 2001 година, САЩ демонстрираха нагледно колко […]