Откриха кодираща нацистка машина на дъното на Балтийско море

NetNews

Германски водолази, които събирали изоставени рибарски мрежи в Балтийско море, попаднаха на кодираща машина "Енигма", използвана от нацистките сили през Втората световна война, съобщи Ройтерс.

Смята се, че машината е била изхвърлена от подводница.

Водолазите първоначално смятали, че стара пишеща машина се е оплела в мрежа на дъното на залива Гелтинг. Подводният археолог Флориан Хюбер обаче бързо осъзнал историческото значение на находката. "Попадал съм на много вълнуващи и странни находки през последните двадесет години. Но никога не съм предполагал, че един ден ще намеря една от легендарните машини Енигма", сподели той.

Нацистката армия използвала машините, за да изпраща и приема тайни съобщения по време на Втората световна война. Британски криптографи обаче разбиват кода и това помага на съюзническите сили във водната битка за контрол над Атлантическия океан.

В Блечли парк екип британски специалисти под ръководството на Алън Тюринг успява да разбие кода и се смята, че това съкращава войната и спасява живота на десетки хиляди хора.

Скоро преди Германия да капитулира през май 1945 г., екипажите на около 50 подводници по заповед изоставят плавателните съдове в залива Гелтинг край датската граница, за да не ги предадат на съюзниците. Разпоредено било също да се унищожат кодиращите машини.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

САЩ с хибриден проект за нов ядрен блок в "Козлодуй"

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа е обсъдила с ръководството на АЕЦ "Козлодуй" хибридно решение на проблема с платеното оборудване за АЕЦ "Белене" като е предложила то да се използва за превръщането на работещата ядрена централа в енергиен център за бъдещите поколения. Това е станало при посещението ѝ в […]